Team Mijnzzp

Autoverzekering zzp

Als zzp’er krijg je nogal wat mogelijkheden op het gebied van verzekeringen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering en een bedrijfsschadeverzekering bijvoorbeeld. Dit zijn stuk voor stuk geen verplichte verzekeringen. Dat geldt uiteraard wel voor de verzekering van je auto. Of dit nu je bedrijfswagen is of je particuliere auto, je mag alleen verzekerd de weg op. Twijfel je over welke verzekering geschikt voor je is? Dit zijn de opties.

De duurste optie

Dan is die maar uit de weg. De allrisk verzekering is de duurste autoverzekering. Toch is het in bepaalde gevallen slim deze verzekering af te sluiten. De naam allrisk geeft het al een beetje weg, alle schade wordt met deze verzekering gedekt. Wanneer is het slim deze verzekering te kiezen? Bij nieuwe auto’s. Als je net een nieuwe wagen van 50.000 euro hebt aangeschaft en je rijdt schade, is het toch knap zonde als dit niet vergoed wordt.

Een allrisk verzekering is de beste optie voor auto’s die jonger zijn dan zes jaar. Deze verzekering kost het dubbele tot drie keer zoveel als de goedkoopste autoverzekering.

De tussenoplossing

Straks de goedkoopste autoverzekering, maar er is nog een tussenstap. De WA + beperkt casco verzekering is ideaal voor auto’s met een leeftijd tussen zes en twaalf jaar. Met deze verzekering ben je niet alleen verzekerd voor schade die je bij een ander veroorzaakt. Ook diverse soorten schades waar je zelf niets aan kunt doen, zijn gedekt.

Voorbeelden zijn ruitschade, schade door inbraak en diefstal, brandschade en schade door natuurgeweld. Dat laatste is best een actueel onderwerp. Het klimaat is aan het veranderen en de kans is reëel dat zware hagelbuien en stormen eerder regel dan uitzondering worden.

De goedkoopste optie

Zoals gezegd is het verplicht om je auto te verzekeren. Dat is al heel lang wettelijk vastgelegd. Ook als je in een auto rijdt waarvan het eigenlijk niet de moeite is om deze te verzekeren. Wat daarmee bedoeld wordt? Dat het niet meer de moeite is om schade aan de auto te herstellen. Daar is de WA-verzekering voor uitgevonden. Bij deze verzekering wordt alleen schade die je bij anderen veroorzaakt gedekt. Eventueel is deze verzekering nog aan te vullen met wat extra’s.

De aanvullende verzekeringen

Er zijn diverse verzekeringen die je naast je gewone autoverzekering kunt afsluiten. Voorbeelden zijn de inzittendenverzekering, een verzekering voor pechhulp als je onderweg iets meemaakt en een rechtsbijstandverzekering. Die laatste verzekering komt van pas als je een ongeluk hebt gehad en er zijn problemen met de afhandeling van de schade.

Zakelijke of particuliere autoverzekering

Voor deze keuze kom je als zzp’er te staan. Je kunt een zakelijke autoverzekering afsluiten of de autoverzekering buiten je bedrijf houden. Als je je auto ook zakelijk gebruikt, heeft een zakelijke verzekering diverse voordelen. De afschrijving en btw-kosten die je maakt mag je aftrekken van de belasting.

Onthoud dat als je de auto op de balans van je onderneming zet, een zakelijke autoverzekering verplicht is.

In samenwerking met allianzdirect.nl

Mijnzzp.nl