Team Mijnzzp

Winkelcentrum

Eerder deze maand werd het rapport van de tweede Annual European Alternative Finance Industry Survey gepresenteerd. De belangrijkste conclusie: de online markt voor alternatieve financiering in Europa is vorig jaar opnieuw fors gegroeid.

De European Alternative Finance Industry Survey is uitgevoerd door de Universiteit van Cambridge, in samenwerking met KPMG en met steun van de CME Group Foundation. Dit jaarlijkse onderzoek heeft als doel de groei en ontwikkeling van de pan-Europese crowdfunding- en peer-to-peer lending-markt systematisch te volgen, en op een begrijpelijke manier in kaart te brengen. Maar liefst 267 platformen voor alternatieve financiering, verspreid over 32 Europese landen, werkten mee aan het project. Voorbeelden hiervan zijn de Nederlandse platformen Voordekunst en Greencrowd, en het internationale financieringsplatform Funding Circle.

Uit de Alternative Finance Industry Survey kan worden geconcludeerd dat de Europese online markt voor alternatieve financiering in 2015, ten opzichte van 2014, met 92% gegroeid is. Er werd vorig jaar voor een bedrag van ruim 5,4 miljard euro aan niet-bancaire kredieten verstrekt. Wanneer het Verenigd Koninkrijk, waar alternatieve financiering zeer populair is, niet meegerekend wordt, komt de stijging neer op 72%. Hoewel het verschil tussen 2014 en 2015 minder groot is dan het verschil tussen 2013 en 2014 (151%), maken bijna alle vormen van alternatieve online financiering een groei door.

Het Verenigd Koninkrijk heeft veruit het grootste marktaandeel op het gebied van alternatieve financiering, met een totaalwaarde van maar liefst 4,348 miljard euro. Na het Verenigd Koninkrijk zijn Frankrijk (319 miljoen), Duitsland (249 miljoen) en Nederland (111 miljoen) de drie landen met de hoogste bedragen uit alternatieve financiering. Ook wanneer er naar het bedrag per inwoner wordt gekeken, onderscheidt het Verenigd Koninkrijk zich duidelijk van de andere landen. Het bedrag per capita kwam hier vorig jaar neer op 65,88 euro. Na het Verenigd Koninkrijk zijn Estland (24,02 euro), Finland (11,65 euro) en Monaco (10,24 euro) de landen met de hoogste positie in de ranglijst. Nederland staat hierbij op de vijfde plaats met een bedrag van 6,53 euro per inwoner. Als het om de populairste vormen van alternatieve financiering gaat, komt het grootste marktaandeel van peer-to-peer consumentenleningen, gevolgd door peer-to-peer bedrijfsleningen. Op de derde plaats staat equity-based crowdfunding, gevolgd door reward-based crowdfunding.

Mijnzzp.nl