Team Mijnzzp

Schilder

Personeel aannemen als zzp’er klinkt misschien een beetje gek, toch wordt het steeds vaker gedaan. Om de groei van je bedrijf te stimuleren is het soms verstandig om meer krachten in huis te halen. Niet alleen op het gebied van kennis maar ook als we kijken naar creativiteit. Vaak zie je dat een bedrijf een flinke groei doormaakt na het toevoegen van enkele kundige personeelsleden. Het lijkt dan ook bijna alsof personeel aannemen enkel voordelen heeft. Toch moet je hier niet te licht over nadenken. Als ondernemer moet je je houden aan een aantal wettelijke verplichtingen. Vanaf het moment dat een arbeidscontract wordt getekend, ben jij verantwoordelijk dat de rechten van de werknemers worden nageleefd. Als zelfstandige personeel aannemen: juist wel of niet doen?

Waar moet je aan denken als je personeel aanneemt?

Als je personeel aanneemt moet je met bepaalde zaken rekening houden. Zo hebben de medewerkers altijd recht op een aantal dingen. Denk bijvoorbeeld aan goede arbeidsomstandigheden en een minimumloon. Ook moeten vrije dagen geregeld zijn en worden er een aantal vergoedingen gevraagd. Denk bijvoorbeeld aan vakantiedagen, doorbetaling bij ziekte, premies voor werknemersverzekeringen, reiskosten en een eventuele dertiende maand en pensioen. Als werkgever ben je bij de wet verplicht om aan deze rechten te voldoen.

Tevens moet je nadenken over de hoogte transitievergoeding. Je wilt hier uiteraard liever niet mee te maken krijgen, maar in sommige gevallen is het noodzakelijk om een personeelslid te ontslaan. Tegenwoordig zijn er enorm veel richtlijnen omtrent het ontslagrecht. Veel daarvan zijn voordelig voor de werkgever. Het komt echter nog vaak voor dat er onder een aantal omstandigheden een compensatie voor het ontslag moet worden geboden, de transitievergoeding. Dit zijn extra kosten die je wel moet incalculeren.

Waarom wél personeel aannemen?

Natuurlijk zijn er ook genoeg redenen om wél personeel aan te nemen. De voornaamste reden is dat je de groei van het bedrijf positief kunt beïnvloeden. Soms heb je niet genoeg kennis en ervaring om het bedrijf uit te breiden. Ook blijft de markt zich ontwikkelen. Bepaalde diensten en producten worden steeds geavanceerder en daar heb je vakkundige krachten voor nodig. Zeker als concurrenten meerdere diensten aanbieden is het verstandig om met de stroom mee te bewegen. Dit betekent echter niet dat je zelf alles maar moet kunnen. Hulp inschakelen is helemaal niet erg, zeker niet als dit betekent dat het klantenbestand een stuk groter wordt.

Het kan ook voorkomen dat je slechts voor een bepaalde tijd extra hulp nodig hebt. Dit zien we vaak bij webshops rond de kerstdrukte. In dat geval kan je er voor kiezen om een andere zzp’er in te schakelen of zelfs gebruik te maken van een uitzendkracht. Zo ervaar je niet de bovenstaande extra lasten en blijf je tot op zekere hoogte onafhankelijk. Bedenk wel dat je ook op deze manier rekening moet houden met een eerlijk salaris, goede arbeidsvoorwaarden, een professioneel arbeidscontract voor bepaalde tijd en dat alle facturen netjes moeten worden uitbetaald. Als je denkt dat extra personeel goed zal zijn voor jouw bedrijf, kunnen wij niet anders dan dit aanmoedigen.

In samenwerking met flexxvandas.nl

Mijnzzp.nl