Team Mijnzzp

Cryptocurrency

Crypto is hot! Dit betekent dat voor investeerders de kansen voor het oprapen liggen en zij mee zouden kunnen liften van de gunstige koersstijgingen. Maar voordat je hieraan begint is het belangrijk je af te vragen of het als ondernemer wel verstandig is geld te investeren in de volatiele cryptomarkt. Kunnen zzp’ers wel veilig investeren in en verdienen aan cryptovaluta? In deze blog zullen we de voor- en nadelen toelichten die komen kijken bij het investeren in cryptovaluta als ondernemer.
Let op: deze blog is uitsluitend bedoeld om je te informeren en niet om je van financieel advies te dienen. Onderzoek altijd zelf of een investering een goede keuze voor jou is.

Wat zijn cryptovaluta nu eigenlijk?

Cryptomunten zijn digitale munten die je kunt bewaren in een digitale portemonnee (ofwel wallet). Cryptomunten kun je gebruiken als betaalmiddel, inkopen en verkopen. Wanneer je betaalt met een cryptomunt, betaal je met een decentrale munt. Het verhandelen van cryptovaluta gaat middels een digitale code, die vanwege de techniek en decentralisatie hierachter onmogelijk te hacken is. De eerder benoemde technologie achter de cryptovaluta heet de blockchain. Dit kun je zien als een soort digitale administratie waarin de vele codes van de cryptomunten worden opgeslagen en waarop controles worden uitgevoerd. Om deze techniek te kunnen gebruiken, worden over de gehele wereld duizenden computers gebruikt. Zij regelen het coderen van de blokken in de ketting, dit heet ook het ‘minen’ van de cryptovaluta. De bekende cryptovaluta zijn Bitcoin, Ethereum, Cardano en Dogecoin. Je kunt deze cryptomunten aanschaffen bij een broker of een exchange die zich richt op crypto. Meestal betaal je voor het handelen in cryptovaluta een laag percentage aan commissie per transactie. Wanneer je cryptomunten aanschaft en wacht op een stijging van de koers van de betreffende munt, waarna je de munt weer verkoopt, kun je mooie winstresultaten behalen.

Kun je als zzp’er extra geld verdienen met cryptovaluta?

Steeds meer ondernemers maken de keuze om te gaan investeren in cryptovaluta en hopen zo wat extra winsten te boeken. De mogelijkheid van het boeken van een grote winst is met stip het grootste voordeel van het investeren in cryptovaluta als ondernemer. Ondernemers die beschikken over aanvullend kapitaal, bijvoorbeeld vanuit hun ondernemingssucces, stoppen dit extra kapitaal steeds vaker in cryptovaluta. Een belangrijke opmerking hierbij is dat de cryptomarkt zeer volatiel is; de koersen fluctueert veel, zowel omhoog als omlaag. Het is daarom belangrijk dat je alleen investeert met geld wat je daadwerkelijk voor een langere periode kunt missen. Ga je als ondernemer investeren in bijvoorbeeld Bitcoin? Heb dan geduld en laat je emoties niet de overhand nemen wanneer je de koersen ziet dalen. De koersen trekken vaak na verloop van tijd weer bij en kunnen dan ook weer omhoog gaan schieten. Het is dan ook belangrijk dat je beschikt over vertrouwen en geduld wanneer je gaat investeren in de cryptomarkt.

Een belangrijk nadeel: belasting betalen over crypto

Wanneer je gaat investeren in cryptomunten is het belangrijk dat je je ervan bewust bent dat je ook over deze investeringen belasting moet betalen. Wel mag je als zzp’er tot 50.000,- euro kapitaal hebben (vanaf 2021) waar je geen belasting over hoeft te betalen, maar over al het kapitaal hierboven betaal je wel belasting. De Belastingdienst heft over cryptomunten belasting die valt in box 3.

Het bedrag aan investeringen in cryptovaluta waarover je belasting moet betalen, wordt gebaseerd op de koers en waarde van jouw cryptovaluta op de datum 1 januari. Wanneer de koersen op 1 januari hoger zijn, betaal je als ondernemer dus ook meer belasting. Wanneer de koersen op deze datum lager liggen, betaal je dus ook een lager tarief aan belasting. Het kan goed zijn om hier rekening mee te houden wanneer je gaat investeren in cryptovaluta.

Beleggen in crypto: de belangrijkste voordelen

Het investeren in de cryptomarkt kan jou als zzp’er mooie winsten opleveren. Wanneer je op een slimme manier je investeringen doet en op de juiste manieren bepaalde munten juist in- of verkoopt, kun je door middel van je behaalde rendement je pensioen bij elkaar handelen of sparen. Een ander voordeel aan het investeren in cryptovaluta is dat je er zeer gemakkelijk mee begint. Kies hierbij wel voor een betrouwbare exchange met lage transactiekosten en bewaar de munten in jouw wallet. Wanneer je de cryptomunten opslaat in je wallet, zijn deze veiliggesteld. Als de koers van jouw aangekochte munten laag is, is het slim om extra munten aan te schaffen. Gaat de koers omhoog? Dan kun je je winst pakken en een deel van je aangeschafte munten weer verkopen. Het kopen en verkopen van de cryptovaluta gaat zeer gemakkelijk en wijst echt zichzelf wanneer je je aanmelding bij een broker hebt gedaan.

Verstandig investeren

Een alom bekend nadeel van het investeren in cryptovaluta is dat je ook je verlies kunt maken. Het investeren in crypto is helaas niet vrij van risico. Pak het investeren in deze relatief nieuwe markt daarom verstandig aan en handel voorzichtig. Wees je ervan bewust dat je investeringen doet voor de lange termijn en investeer alleen met geld wat je ook gedurende een langere tijd niet nodig hebt. Vaak is het verstandig om je geld voor een langere periode in de cryptovaluta te behouden, omdat de koersen na een daling vaak herstellen op de lange(re) termijn. Het hebben van geduld en het doen van verstandige investeringen zijn absoluut de sleutelwoorden voor alle zzp’ers en ondernemers die overwegen om te gaan investeren in cryptovaluta!

In samenwerking met weareblox.com

Mijnzzp.nl