Team Mijnzzp

Tesla Model S

Als zelfstandig ondernemer kun je een auto zowel privé als zakelijk leasen. Het is onder meer afhankelijk van het beoogd gebruik van de auto, welke van beide opties het meest voordelig voor je is. Groot voordeel van een auto leasen of bijvoorbeeld een Tesla huren zit in het feit, dat je vooraf geen grote investering hoeft te doen. Zeker als startende ondernemer is het prettig je eigen vermogen te kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld de uitvoering van een marketingplan of het uitbreiden van de productiecapaciteit. In dit artikel lees je meer over hetgeen waarmee je rekening dient te houden bij bijvoorbeeld de populaire Tesla Model S lease als ondernemer.

Fiscale voordelen van het zakelijk leasen van een auto

Een van de voornaamste redenen om voor het zakelijk leasen van een auto te kiezen, zijn de fiscale voordelen die het met zich meebrengt. Een voorbeeld daarvan is de mogelijkheid om de btw af te trekken bij de btw-aangifte aan het eind van het kwartaal. Daarbij mag je de gemaakte kosten voor de auto aftrekken van de winst; je betaalt op deze manier minder belasting over de winst. De fiscus ziet de kosten die je maakt bij de keuze voor het zakelijk leasen van een auto als bedrijfskosten. Nadeel van het zakelijk leasen van auto’s is de mogelijke bijtelling die je betaalt. Bijtelling gaat spelen op het moment dat je de auto voor meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt.

Bijtelling verschilt per model en type auto

De bijtelling op auto’s verschilt met model en type auto. In die zin dat de bijtelling op een elektrische auto (tot een bepaalde maximum waarde) lager ligt dan bij modellen op benzine of diesel. Houd er rekening mee, wanneer je op zoek gaat naar een geschikte auto om deze zakelijk te leasen.

Zakelijk leasen interessant bij veel of heel weinig privé gereden kilometers

De bijtelling van een auto staat vast. Het maakt dat het niet interessant is om een auto zakelijk te leasen, wanneer je hier bijvoorbeeld 550 of 600 kilometer per jaar privé in rijdt. Verstandiger is het om de auto in zo’n geval helemaal niet privé te gebruiken, of juist voor een aanzienlijk groter aantal kilometers. Relatief gezien betaal je op deze manier minder bijtelling per gereden kilometer. Kies je toch voor het privé leasen van een auto? In dat geval mag je reiskosten declareren, om zo je winst te verlagen en daarmee minder belasting te betalen.

In samenwerking met mistergreen.nl

Mijnzzp.nl