Team Mijnzzp

Zzp-er aan het werk

Het aantal zzp’ers in Nederland zit de laatste jaren in de lift. Er is daarom steeds vaker een discussie over aansprakelijkheid bij zzp’ers en de verzekering die daarbij hoort. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Maar hoe zit dat anno 2022 precies met een aansprakelijkheidsverzekering? Is zo’n verzekering verplicht? En waar moet je nog meer op letten? In dit artikel lees je er meer over.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering en is het verplicht?

Wanneer je ingeschreven bent als zzp’er bij de Kamer van Koophandel kun je ervoor kiezen om een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers af te sluiten. Met zo’n verzekering ben je verzekerd tegen schade die je aan een tastbaar product of een persoon brengt wanneer je aan het werk bent. Hierbij heb je de keuze uit een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is de schade die je veroorzaakt aan een persoon of een eigendom met wie je werkt gedekt.

In het geval van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen de schade die ontstaat door beroepsfouten. Hierbij kun je denken aan het geven van verkeerd advies waardoor een klant of opdrachtgever financiële schade oploopt. In veel werkvelden is zo’n verzekering niet verplicht, maar wordt het wel aangeraden. Er is een aantal branches waarin een aansprakelijkheidsverzekering wel verplicht is, zoals de advocatuur. In de bouw wordt het daarnaast enorm aangeraden. In die werkvelden is de kans op schade namelijk groter dan wanneer je bijvoorbeeld werkt als freelance marketeer. Lees hier meer over welke verzekeringen aan te raden zijn voor startende ondernemers.

Maatregelen om kwaliteit in de bouw te verbeteren (1 juli 2022)

In de bouw is een goede aansprakelijkheidsverzekering absoluut geen overbodige luxe. De kans op een ongeluk of het beschadigen van eigendommen is in verhouding groot wanneer je werkt met grote apparaten en gereedschappen. Er komen dit jaar daarom maatregelen om de kwaliteit in de bouw te verbeteren en de positie van de particuliere en zakelijke consument te beschermen. Zo zijn bouwers straks verplicht een onafhankelijke en gecertificeerde kwaliteitscontroleur in te schakelen en wordt de aansprakelijkheid bij verborgen gebreken verbeterd.

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) gaat naar verwachting stapsgewijs in vanaf 1 juli 2022. Dit is nodig omdat een aansprakelijkheidsverzekering in veel gevallen nog niet voldoende is. Gelukkig kun je als zelfstandige ondernemer in de bouwbranche zelf ook het een en ander doen om ongelukken in de bouw zoveel mogelijk te voorkomen. Werk bijvoorbeeld altijd volgens de ARBO-regels en zorg voor een veilige werkomgeving voor je werknemers. Kies alleen voor betrouwbare zzp’ers en partners in de bouw en leg alles zwart op wit vast om goed voorbereid te zijn op eventuele problemen.

Wet aansprakelijkheid kernongevallen: hoe zit dat?

Tot slot is het interessant om meer te weten over de wet aansprakelijkheid kernongevallen, want hoe zit dat precies? Waar het voor de meeste zzp’ers en consumenten niet verplicht is om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, voelt dat toch een beetje vreemd wanneer je bijvoorbeeld als (zelfstandige) ondernemer aan de slag gaat in of bij een kerncentrale. In Nederland staat namelijk nog steeds een aantal nucleaire installaties; met oog op de lage CO2-uitstoot wil de Nederlandse overheid in de toekomst (weer) meer gebruik gaan maken van kernenergie. Voor deze bedrijven geldt een complete wet aansprakelijkheid kernongevallen.

Deze wet is gebaseerd op het Verdrag van Parijs waarin staat vermeld dat de exploitanten van nucleaire installaties in alle gevallen aansprakelijk zijn voor eventuele nucleaire schade aan personen en overige derden. Dat betekent dat wanneer er sprake is van schade door een nucleair geval aan personen of bedrijven de exploitant (of de verzekeraar van de exploitant) altijd verantwoordelijk is en de schade moet betalen. Dat is toch prettig om te weten als je als zzp’er werkzaam bent in de branche van kernenergie. Werk je binnen een andere branche, maar wil je voor de zekerheid toch verzekerd zijn met een aansprakelijkheidsverzekering? Begin dan met het vergelijken van meerdere aanbieders voor de beste deal op het gebied van aansprakelijkheid bij zzp’ers.

Mijnzzp.nl