Team Mijnzzp

Ondernemer

Het leven van een zelfstandige is over het algemeen erg mooi. Je hebt de vrijheid om zelf je werktijden in te delen en in het meest gunstige geval om alleen maar leuke klussen uit te kiezen. Veel zzp’ers werken vanuit huis, waardoor ze geen reistijd en bijbehorende files hebben. Het leven kan de zzp’er toelachen. Natuurlijk is het geen sprookje en zijn er de nodige zaken om rekening mee te houden. Maar als je dit doet, leef je nog lang en gelukkig.

1. Zakelijk lenen

Veel ondernemers willen investeren. Om te kunnen investeren is vermogen nodig, en dat wil nog wel eens een probleem zijn. Daar hebben trouwens ook grote bedrijven mee te maken, niet alleen zzp’ers. Alleen is het voor die grote bedrijven een stuk eenvoudiger om geld te lenen. Vanwege de onvoorspelbare inkomsten van zzp’ers zijn banken niet al te happig op het verstrekken van leningen.

Toch zijn er mogelijkheden. Er zijn namelijk ook genoeg kredietverstrekkers die je helpen om aan een zzp lening te komen. Zo kun je investeren en groeien als bedrijf.

2. Vakanties en vakantiegeld

Hoe leuk het ondernemen ook kan zijn, vakanties zijn nog altijd net dat tikkeltje leuker. Nu is het een groot voordeel voor een zzp’er dat er geen verlof hoeft te worden aangevraagd. En je zit niet langer weken of maanden in spanning of je verlof wordt goedgekeurd.

Maar waar iemand in loondienst wordt doorbetaald tijdens vakanties, liggen de inkomsten van een zzp’er stil. Daar heb je rekening mee te houden. Veel zzp’ers werken dan ook (een klein beetje) door tijdens de vakantie. Ook krijg je geen vakantiegeld. Het is slim om iedere maand een bedrag opzij te zetten, voor het vakantiegeld en om de mindere inkomsten tijdens de vakantie op te vangen.

3. De vrienden van de Belastingdienst

Als ondernemer betaal je pas het volgende jaar de inkomstenbelasting. Het is dus niet slim om een groot deel van je inkomsten uit te geven, er moet immers nog belasting af. De BTW (omzetbelasting) draag je ieder kwartaal af. In dit geval is het handig om de van klanten ontvangen BTW op een aparte rekening te zetten. Dit voorkomt dat je het per ongeluk uitgeeft.

4. Pensioen opbouwen

Nog zoiets dat een werkgever voor mensen in loondienst doet. Als zzp’er ben je echter zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van pensioen. Dit kan op verschillende manieren. Een voorbeeld is via pensioenfondsen, maar je kunt ook zelf een spaarrekening openen (of een beleggingsrekening) en hier geld op storten.

5. Arbeidsongeschiktheid

Als zzp’er ben je niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Deze verzekeringen zijn niet goedkoop, maar sommige ondernemers kunnen eigenlijk niet zonder deze verzekering. Een andere optie is om deel te nemen aan een broodfonds. Hierin zitten ondernemers, die geld storten. Zodra een van de deelnemers voor langere tijd arbeidsongeschikt is, krijgt hij of zij uitkering uit het broodfonds. Deze optie is vaak wat voordeliger dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

In samenwerking met financer.com

Mijnzzp.nl