Team Mijnzzp

Onmisbare verzekeringen

Werk je als zzp’er? Dan moet je er zelf voor zorgen dat er brood op de plank komt. Dit is niet het enige waar jij je mee bezig moet houden, want je bent ook zelf verantwoordelijk voor verzekeringen. Helaas is lang niet iedereen goed verzekerd. Dit komt vooral doordat zzp’ers vaak niet weten welke verzekeringen zij wel af moeten sluiten. Daarom zetten wij hier 3 onmisbare verzekeringen op een rijtje.

1. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Iedere zzp’er moet zich in onze ogen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Waarom? Omdat je hiermee verzekerd bent van inkomen als je door arbeidsongeschiktheid niet kunt werken. Je krijgt iedere maand een uitkering, waardoor je jouw vaste lasten kunt blijven betalen. Als je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluit, is dit mogelijk niet het geval. Vandaar dat deze verzekering een financieel vangnet is.

Het nadeel van een AOV is dat je er iedere maand een hoge premie voor betaalt. Mede hierdoor laten veel zzp’ers deze verzekering links liggen. Nu kan dit nog, maar in de toekomst wordt een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht voor zelfstandig ondernemers. Dit duurt nog wel enige tijd, want deze verzekering wordt naar verwachting pas vanaf 1 januari 2027 verplicht.

2. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Als ondernemer kun je schade aanrichten bij je klant. Hoewel je dit niet met opzet doet, is de kans groot dat je hier wel aansprakelijk voor gesteld wordt. Dit betekent dat jij de schade moet vergoeden. Wanneer het om een klein bedrag gaat is dit vaak niet zo’n probleem, maar de kosten kunnen behoorlijk hoog uitvallen. Om te voorkomen dat je het hele bedrag uit eigen zak moet betalen, sluit je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp af. Je bent dan verzekerd voor schade die jij – of een product dat je verkoopt – bij een ander veroorzaakt. Dit geldt zowel voor schade aan een persoon als schade aan een object.

Veel zzp’ers denken dat een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) voldoende is, maar dat is niet altijd het geval. Beoefen je een juridisch, financieel, technisch of adviserend beroep? Dan is het verstandig om deze verzekering uit te breiden met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp. Hiermee ben je ook bij beroepsfouten verzekerd voor hoge kosten bij schadeclaims.

3. Rechtsbijstandverzekering

Zzp’ers doen er wat ons betreft ook goed aan een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Je bent dan verzekerd van juridische hulp bij een conflict. Als zzp’er denk je misschien niet dat je betrokken raakt bij een conflict, maar die kans is groter dan je denkt. Zo is er bijvoorbeeld al sprake van en conflict als een klant weigert te betalen. Heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan ben je verzekerd voor de kosten die juridische hulp met zich meebrengt. Je draait dan bijvoorbeeld niet zelf op voor advocaatkosten, ook niet voor de proces- en gerechtskosten. Heb je een particuliere rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan kun je hier zakelijk geen gebruik van maken.

In samenwerking met abnamroverzekeringen.nl

Mijnzzp.nl