Zaadveredelaar

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Zaadveredelaar?

Een zaadveredelaar is een persoon die zich bezighoudt met het kruisen van zaadrassen om daarmee een nieuw ras te kweken. Er is sprake van een specialisatie in het combineren van de eigenschappen van twee zaadrassen in het nieuwe ras. Een zaadveredelaar beïnvloedt op deze manier de natuur als gevolg van de kruisbestuiving. Er zijn allerlei soorten zaadrassen die zich lenen voor kruisbestuiving om tot een nieuw ras te komen. Denk maar aan allerlei tomatenrassen om twee rassen te selecteren en daar een extra smaakvolle tomaat te komen. Een zaadveredelaar is gespecialiseerd om bepaalde eigenschappen van rassen te kruisen voor uiteenlopende doeleinden. Het kan bijvoorbeeld gaan om van bepaalde zaadrassen een verbeterde versie te maken, zoals om een betere resistentie te ontwikkelen tegen voorkomende ziektes. Zo kan het ook een doel zijn van een zaadveredelaar om een nieuw ras te ontwikkelen dat zorgt voor een extra grote opbrengst. Zaadveredeling speelt in deze tijd een belangrijke rol in de economie en maatschappij. Zaadveredelaars hebben dan ook een grote verantwoordelijkheid als het gaat om de toepassing en uitvoering van zaadtechnologie en plantveredeling. Er is sprake van constante ontwikkelingen met nieuwe technologieën om hoogwaardige zaadrassen te ontwikkelen voor de groenteteelt, fruitteelt en voor de bloementeelt. Een zaadveredelaar houdt zich in de praktijk bezig met het werken op moleculair niveau, zoals met DNA net als met eiwitten. Er is sprake van een grote impact van de werkzaamheden van een zaadveredelaar als het gaat om het veredelen van zaden en planten. Overigens kan een zaadveredelaar zich eveneens bezighouden met het verrichten van onderzoek naar een specifieke ziekte die bij planten voorkomt.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Zaadveredelaar

Wat is het salaris en tarief van een Zaadveredelaar? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Zaadveredelaar in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Zaadveredelaar

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Zaadveredelaar bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl