Trouwambtenaar

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Trouwambtenaar?

Een trouwambtenaar is een door de gemeente aangestelde ambtenaar of Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, die als taak heeft het voltrekken van huwelijken, het registreren van partnerschappen en het omzetten van huwelijken en geregistreerde partnerschappen. De officiële benaming voor trouwambtenaar is Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS). In veel gevallen zal dit betrekking hebben op een trouwambtenaar, die werkzaam is voor de burgerlijke stand, echter hoeft een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand niet werkzaam te zijn voor een gemeente. Bruidsparen kunnen er ook voor kiezen om iemand buiten de gemeenteorganisatie in te huren om het huwelijk te voltrekken. Een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand die niet werkzaam is voor een gemeente, moet wel aangesteld en beëdigd zijn als trouwambtenaar om huwelijken te mogen voltrekken. Een trouwambtenaar is in alle gevallen een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, echter hoeft een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand niet werkzaam te zijn voor een gemeente. In het kort kunnen we omschrijven dat een trouwambtenaar werkzaam is voor een gemeente en dat een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand werkzaam is als zelfstandig ondernemer. Inhoudelijk zijn de beroepen trouwambtenaar en Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand hetzelfde. Het is niet zo dat alle Buitengewoon Ambtenaren van de Burgerlijke Stand werkzaam zijn als ondernemer, omdat ook goede kennissen of familieleden eenmalig kunnen optreden als trouwambtenaar. In dat geval is er sprake van een eenmalige benoeming tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Een eenmalige benoeming kan ook van toepassing zijn op trouwambtenaren, die normaal gesproken werkzaam zijn binnen een andere gemeente. Vanzelfsprekend betreft het beroep trouwambtenaar een bijzonder beroep, omdat je te maken hebt met bruidsparen of het registeren van partnerschappen.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Trouwambtenaar

Wat is het salaris en tarief van een Trouwambtenaar? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Trouwambtenaar in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Trouwambtenaar

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Trouwambtenaar bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl