Voorzitter Tweede Kamer

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Voorzitter Tweede Kamer?

De Voorzitter Tweede Kamer is een van de honderdvijftig leden van de Tweede Kamer en is verantwoordelijk voor verschillende voorzitterschappen, zoals die van de Tweede Kamer, het Presidium en van de commissie voor de Werkwijze. Naast het voorzitterschap heeft de Voorzitter Tweede Kamer andere taken, zoals het vertegenwoordigen van de Tweede Kamer naar de buitenwereld en is de Voorzitter Tweede Kamer verantwoordelijk voor het informeren van het staatshoofd tijdens de formatie. Het is de Voorzitter Tweede Kamer, die alle vergaderingen leidt, zodat debatten ordelijk en volgens de regels verlopen. Als Voorzitter Tweede Kamer kan je alleen gekozen worden door de leden van de Tweede Kamer. Een Voorzitter Tweede Kamer blijft maximaal vier jaar aan, net zoals de regering. Het is de Tweede Kamer die een profielschets opstelt waaraan de nieuwe Voorzitter Tweede Kamer moet voldoen. Als er verschillende kandidaten zijn voor de functie zullen de Tweede Kamerleden stemmen totdat er een geschikte kandidaat overblijft. Deze kandidaat moet de absolute meerderheid halen om gekozen te worden tot Voorzitter Tweede Kamer. De werkzaamheden van de Voorzitter Tweede Kamer zijn belangrijk en houden meer in dan alleen het voorzitten van vergaderingen. Het leiden van vergaderingen als Voorzitter Tweede Kamer heeft niet alleen betrekking op het openen en sluiten van de vergadering, omdat het de Voorzitter Tweede Kamer is, die zal bepalen wie er mag spreken. Zonder goede Voorzitter Tweede Kamer is het bijna onmogelijk om op een goede en correcte manier te vergaderen. Dit is al helemaal het geval als de emoties onder Tweede Kamerleden hoog oplopen tijdens verhitte debatten. Andere werkzaamheden van de Voorzitter Tweede Kamer zijn het vaststellen van de agenda en het helpen vaststellen van de begroting van de Tweede Kamer. De Voorzitter Tweede Kamer doet inhoudelijk dus meer dan alleen het aansturen van vergaderingen.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Voorzitter Tweede Kamer

Wat is het salaris en tarief van een Voorzitter Tweede Kamer? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Voorzitter Tweede Kamer in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Voorzitter Tweede Kamer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Voorzitter Tweede Kamer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl