Tandprotheticus

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Tandprotheticus?

Een tandprotheticus is een paramedicus, die zich gespecialiseerd heeft in het aanmeten en vervaardigen van gebitsprotheses. Een tandprotheticus is verantwoordelijk voor het maken van gebitsprotheses, van de overkapping op wortels of implantaten tot aan een volledig kunstgebit. Binnen Nederland is het beroep tandprotheticus een beschermd beroep, wat inhoudt dat niet iedereen zich zomaar mag uitgeven voor tandprotheticus, omdat het beroep wettelijk beschermd is door de Wet BIG. De werkzaamheden van tandprotheticus kunnen in het kort het beste omschreven worden als het herstellen van het kauwvermogen van patiënten door het aanmeten van een gebit of andere protheses, zoals een overkappingsprothese of implantaten. Voor het aanmeten en passen van een gebit is geen doorverwijzing nodig van een tandarts. Voor andere soorten behandelingen is dit meestal wel het geval. Een tandprotheticus voert zelfstandig zijn werkzaamheden uit, maar kan wel overleggen met medisch specialisten als dat nodig is. Het beroep tandprotheticus is een paramedisch beroep. Dit houdt in dat een tandprotheticus geen arts of tandarts is, maar wel zelfstandige specifieke medische handelingen mag uitvoeren. De werkzaamheden van een tandprotheticus zijn aan te merken als zeer gespecialiseerde werkzaamheden, die alleen uitgevoerd kunnen worden door de juiste vakmensen. Het beroep tandprotheticus is een beroep op Hbo-niveau. Het beroep tandprotheticus kan niet zomaar vergeleken worden met het beroep tandtechnicus, omdat dit een ander beroep betreft. Een tandtechnicus is daarnaast geen paramedicus en mag dus geen medisch handelingen uitvoeren. Als tandprotheticus ben je dus gespecialiseerd in het zelfstandig aanmeten en vervaardigden van protheses, die uit de mond zijn te nemen. Als tandprotheticus heb je veel te maken met patiënten die zijn doorverwezen door hun tandarts. Ook advieswerkzaamheden spelen een belangrijke rol als tandprotheticus.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Tandprotheticus

Wat is het salaris en tarief van een Tandprotheticus? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Tandprotheticus in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Tandprotheticus

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Tandprotheticus bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl