Uitbener

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Uitbener?

Een uitbener is werkzaam in een slachterij, waar varkens en/of runderen of gevogelte geslacht en verwerkt worden afhankelijk van de soort slachterij, zoals koeien, schapen, varkens, kalkoenen of kippen. Een uitbener noemt ment ook wel een uitsnijder, omdat deze ook vlees zal versnijden en niet alleen zal uitbenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verwijderen van vet, vliezen en zwoerd. Een uitsnijder uitbener verwerkt dus vers vlees of karkassen, met het doel verkoopbare eenheden te verkrijgen, die uiteindelijk aan supermarkten of slagers verkocht worden. Een uitsnijder uitbener werkt hoofdzakelijk met messen, tangen en zagen. De werkzaamheden van een uitbener kunnen in het kort het beste omschreven worden als het opdelen van karkassen, waarbij het vlees gescheiden wordt van afvalproducten. Als uitbener kan je werkzaam zijn met witvlees (kippen, kalkoenen) en roodvlees (varkens, runderen, schapen). Het beroep uitbener heeft dus betrekking op werkzaamheden die uitgevoerd worden door een slachterij. Daarnaast kan een uitbener een slager zijn, die zelfstandig slacht binnen een slagerswinkel. De werkzaamheden van een uitbener moeten gezien worden als specialistische werkzaamheden, omdat ervaring en kennis belangrijk zijn als uitbener. Allround uitbeners moeten dan ook over de nodige mes-vaardigheden beschikken, wat alleen aangeleerd kan worden door het opdoen van veel praktijkervaring. In de meeste gevallen zal een uitbener te maken hebben met varkens en/of runderen. Het beroep uitbener is aan te merken als een risicovol beroep, omdat je als uitbener gebruikmaakt van zeer scherpe messen. Als uitbener is het dan ook verplicht dat je speciale metalen veiligheidshandschoenen draagt om verwondingen te voorkomen. Daarnaast draagt een uitbener werkschoenen en een speciaal steek-schort. Veiligheid speelt een belangrijke rol bij het beroep uitbener.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Uitbener

Wat is het salaris en tarief van een Uitbener? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Uitbener in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Uitbener

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Uitbener bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl