Liftmonteur

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Liftmonteur?

Een liftmonteur is een monteur en installateur, die zich gespecialiseerd heeft in het opbouwen, monteren, onderhouden en repareren van liftinstallaties, rolpaden en roltrappen. Daarnaast kan een liftmonteur verantwoordelijk zijn voor het keuren van liftinstallaties, rolpaden en roltrappen. Een liftmonteur zal zich hoofdzakelijk bezighouden met nieuwbouw, renovatie en service van liften. Liften kunnen elektrisch of hydraulisch aangedreven zijn en hebben regelmatig onderhoud nodig willen ze veilig gebruikt kunnen worden. Tegenwoordig worden alle liften in een schacht geplaatst en zit de aandrijving van de lift bovenin de schacht. Er bestaan ook zogenaamde open liften, maar die komen binnen Nederland eigenlijk niet voor. Wel worden dit soort liftinstallaties toegepast aan de buitenkant van grote bouwsteigers. Omdat een liftmonteur met verschillende technieken te maken heeft moet een liftmonteur aangemerkt worden als allround installateur, die beschikt over kennis van elektronica, hydraulische systemen en mechanische systemen. Deze verschillende technieken worden allemaal toegepast bij liften. Het beroep liftmonteur betreft een verantwoordelijk beroep, omdat liften, rolpaden en roltrappen op de juiste manier onderhouden moeten worden volgens de richtlijnen, omdat anders de veiligheid in het geding komt. Daarnaast zal een niet onderhouden lift, rolpad of roltrap vaker te maken hebben met storingen. Vooral bij liften moet dit voorkomen worden, omdat mensen anders vast komen te zitten in de lift. Het voorkomen van storingen heeft ook betrekking op het uitvoeren van preventief onderhoud. Met andere woorden zal een liftmonteur onderdelen die versleten zijn, of te oud zijn, vervangen door nieuwe onderdelen om storingen preventief te voorkomen. Liften zijn bij nieuwbouw verplicht vanaf vier verdiepingen. Bij bestaande bebouwing is dit niet zo, omdat het achteraf inbouwen van liften bijna onmogelijk is en kostbaar is.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Liftmonteur

Wat is het salaris en tarief van een Liftmonteur? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Liftmonteur in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Liftmonteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Liftmonteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl