Driessen Verwarming & Onderhoud

legionella

Deze pagina bevat extra informatie van Driessen Verwarming & Onderhoud.

 

Voorkom Legionella

De legionellabacterie veroorzaakt een ernstige longontsteking (de zogeheten veteranenziekte). De bacterie gedijt goed in stilstaand water met een temperatuur tussen 20 en 55°C, zoals verwarmingstoestellen met een voorraadvat, of leidingen naar kranen die (tijdelijk) niet worden gebruikt.
Stappenplan
Zorg dat het water in de leidingen regelmatig wordt ververst. Als de leidingen langer dan een week niet in gebruik zijn én de temperatuur in huis was gedurende meerdere dagen boven 25°C, dan is het raadzaam de leidingen af te tappen. Volg daarvoor het stappenplan:
 
1.       Draai de hoofdkraan van de waterleiding dicht
2.       Draai alle kranen open
3.       Draai het aftapkraantje open (meestal vlakbij de hoofdkraan, aan de kant van het huis) en vang het    water op
4.       Sluit het aftapkraantje als er geen water meer uitkomt
5.       Open de hoofdkraan weer, zodat de waterleidingen en aangesloten apparaten voor (warm) water weer vollopen.
6.       Laat alle leidingen een paar minuten doorlopen; de warmwaterleidingen moeten gespoeld worden met water van circa 60°C. Houd de douchekop tijdens het doorspoelen ondergedompeld in een emmer met water zodat er geen waterdruppels in de lucht komen.
Meer maatregelen
  • Stel de temperatuur van warmwatertoestellen zoals boilers, CV en combiketels in op minimaal 60 graden. Legionella gaat namelijk dood bij temperaturen boven de 55°C.
  • Veel combiketels halen de ontwerptemperatuur van 60°C niet; houdt daarom rekening met extra legionella risico.
  • Verzeker u er ook van dat het water in de boiler vóór gebruik twintig minuten lang op 60°C is geweest, of tien minuten minstens 70°C.
  • Tref ook maatregelen voor koudwater leidingen. Maak de afstand tussen koud- en warmwaterleidingen zo groot dat het koude water niet kan opwarmen tot boven 20°C. Zorg ook voor voldoende afstand tot warmtebronnen zoals cv-leidingen en vloerverwarming.
  • Voorkom Legionella besmetting door de opwarming van koudwaterleidingen tegen te gaan. Koud en warm waterleidingen mogen niet dichtbij elkaar lopen of bij een warmtebron, zoals vloerverwarming. Uneto-VNI installateurs hebben richtlijnen voor de minimale afstand.
  • Isoleer waterleidingen niet, zelfs niet de gedeeltes die door onverwarmde ruimtes lopen. Vanwege legionella gevaar moeten warmwaterleidingen zo snel mogelijk kunnen afkoelen tot veilige temperaturen (onder 25°C).Op deze regel gelden twee uitzonderingen:
    circulatieleidingen voor warmtapwater. Deze leidingen bevatten water van meer dan 60 graden waarin Legionelle niet overleeft;
    collectieve systemen voor warm water (warmtenetsysteem). Isoleer hierbij zowel de warmwaterleiding als de koudwater leiding in de meterkast, om te voorkomen dat legionella in de koudwater leiding zijn kans grijpt. Door de aanwezigheid van een warmtewisselaar kan er namelijk een gemiddeld hogere temperatuur optreden in de meterkast.
 
 

Mijnzzp.nl