Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Slopen huis

In samenwerking met bowork.nl

In sommige sectoren wordt veel gestaan of gelopen, wat betekent dat je voeten aan de basis staan van de werkzaamheden. Je voeten zijn kwetsbaar en daarom is het alleen maar belangrijker dat deze goed beschermd worden, helemaal bij werkzaamheden die een hoog risico factor met zich meebrengen. De juiste werkschoenen kunnen je voeten beschermen en zorgen voor meer veiligheid. Maar in welke sectoren zijn werkschoenen verplicht, en welke eisen zitten hier aan vast?

In de zorg

Werk je in de zorg? Dan is het essentieel dat je werkschoenen een antislip profiel hebben en dat ze comfortabel zitten. Daarnaast moeten ze schoon en waterproef zijn. 

In de horeca

Ook in de horeca moeten schoenen waterafstotend zijn. Als kok is het hebben van een antislip profiel belangrijk. Daarnaast worden in de horeca gebruik gemaakt van verschillende veiligheidsklassen; S1, S1p, S2 en S3. De S1 en S1p zijn eigenlijk hetzelfde en hebben beiden een stalen neus en antislip zool en zijn waterproef. De S1p heeft daarbij nog een extra tussenzool. Ook de S2 en S3 zijn hetzelfde en hebben allebei een stalen neus, antislip zool en zijn geschikt voor vochtige omstandigheden. De S3 bevat nog een extra stalen tussenzool. 

In de voedingsindustrie

Wanneer je in de voedingsindustrie werkt, ben je verplicht om werkschoenen te dragen. Hierbij kun je kiezen tussen werklaarzen, werkschoenen of werkklompen. De schoenen en klompen moeten de S2 en S3 klasse hebben, voor werklaarzen worden de S4 en S5 normeringen gehanteerd. S4 zijn werklaarzen die voorzien zijn van een stalen neus, en de S5 heeft nog een extra stalen tussenzool. 

In een magazijn

Bij het werken in een magazijn zal veel worden getild, en krijg je vaak te maken met zware materialen. Bij ongelukjes kunnen deze materialen op je voeten vallen en de juiste werkschoenen bieden hiertoe bescherming. Daarom zijn schoenen in de klassen S1, S1p, S2 of S3 verplicht bij het werken in een magazijn. 

In de transportsector

In de transport wordt vaak gekozen voor schoenen die wat hoger zijn, omdat deze goede bescherming bieden voor de enkels bij het springen van de laadkleppen. Ook in de transportsector zijn schoenen in de klassen S1, S1p, S2 of S3 verplicht. 

In de bouw

Werk je in de bouw? Dan zijn werkschoenen binnen de S3 klasse verplicht. Wanneer je schoenen hebt die niet in deze klasse vallen, dan worden de kosten bij schade niet vergoed door zorgverzekeraars. Draag je liever werklaarzen? Deze moeten binnen de S5 klasse vallen.

In de metaalsector

Wanneer je met metaal werkt, zijn werkschoenen binnen de klassen S2 of S3 verplicht. In deze sector wordt namelijk met gevaarlijke machines gewerkt en werkschoenen binnen deze klassen kunnen problemen met het werken daarmee voorkomen.

Mijnzzp.nl