Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Accountant

In samenwerking met offerte.nl

De boekhouding is voor elk bedrijf ontzettend belangrijk. Ook als ZZP’er kun je dit onderdeel van het ondernemen zeker niet onderschatten. Kortweg toont de boekhouding de financiële status van de onderneming op papier. Dit kan logischerwijs tijdrovend zijn, waardoor menig bedrijf ervoor kiest om professionele boekhouders in te huren om hun boekhouding te laten doen.

Boekhouden is dan ook zeker een vak apart. Het vergt niet alleen veel kennis, maar ook zeker expertise. Bovendien is het dus tijdrovend, terwijl tijd iets is dat de meeste ondernemers niet genoeg hebben. De uitdrukking “tijd is geld” bestaat natuurlijk niet voor niets in dit wereldje. Met andere woorden, ervoor kiezen om de boekhouding uit te besteden aan een bedrijf kan zelfs winstgevend zijn. Natuurlijk kost het ook geld, een professionele boekhouder zal het niet gratis doen. Toch zullen de boekhoudkosten die je moet betalen het zeker waard zijn.

Door de boekhouding uit te besteden kun je namelijk de uren die je overhoudt in andere belangrijke zaken steken. Hierdoor kan dit juist leiden tot meer winst en een hogere omzet. Bovendien kun je door het inhuren van een professionele boekhouder meer focus leggen op de belangrijke activiteiten van je bedrijf. Een timmerman hoort bijvoorbeeld te timmeren, niet te boekhouden. Daarnaast kan de boekhouding uitbesteden aan een andere onderneming ook zorgen voor minder stress. Als je je constant bezig houdt met de financiële status van je bedrijf, dan kan dit leiden tot stress.

Toch kan dit ook een positief effect hebben, aangezien het ervoor zorgt dat de onderneming scherp blijft omtrent de geldelijke gezondheid. Overigens kan een boekhouder inhuren tevens negatief werken. Het kan namelijk ook stress verhogend werken aangezien de boekhouder de administratie van het bedrijf kan inzien. Hierin staat vertrouwde informatie die de onderneming natuurlijk liever voor zichzelf houdt. Eigenlijk is dit een misopvatting, want jaarverslagen van alle bedrijven moeten natuurlijk verplicht gepubliceerd worden. Ook moeten externe partijen toegang hebben tot deze verslagen, dit is wettelijk verplicht in Nederland. Hiertoe zijn eenmanszaken en vof’s overigens niet verplicht, maar alle andere ondernemingen in ons land wel.

Mijnzzp.nl