Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Incassobureau

In samenwerking met huyerincasso.nl

Zzp’ers moeten vaak maanden wachten tot hun facturen worden betaald. Toch grijpen ze meestal niet in. Kleine opdrachtgevers zijn altijd op tijd, betalen soms nog diezelfde dag. Het zijn grote bedrijven en overheden die problematisch zijn. Lange betaaltermijnen zijn de standaard geworden.

Betalingstermijn

Problemen met wanbetalers is een veelgehoorde klacht onder zzp’ers. Om ondernemers hiertegen te beschermen is de Wet betalingstermijnen ingevoerd. Hierin is vastgelegd dat de betalingstermijn tussen bedrijven maximaal dertig dagen mag zijn, tenzij er vooraf een andere afspraak is gemaakt. Een groot bedrijf moet een freelancer of kleine ondernemer altijd binnen die termijn betalen.

Incassokosten

Is geen afspraak gemaakt over een langere betaaltermijn, dan mag je als zzp’er bij overschrijding zakelijke debiteurenkosten in rekening brengen: acht procent rente én de kosten van incasso. De hoogte van de incassokosten is afhankelijk van de hoogte van de factuur, maar bedraagt minimaal 40 euro. Over de eerste 2.500 euro van het verschuldigde bedrag mag je 15 procent rekenen. Voor een factuur van 500 euro kan je dus na 31 dagen 75 euro incassokosten in rekening brengen, plus acht procent rente over het oorspronkelijke bedrag. Dat komt samen neer op 115 euro.

Eigen actie

Als freelancer kun je zelf betalingsherinneringen en incassobrieven sturen en zo proberen het geld plus rente te krijgen. Als de eigen betalingsherinnering niet helpt, is het verstandig een externe partij in te schakelen

Incasso hulp

Als je te maken hebt met een wanbetaler, kan je behalve het incassobureau ook een deurwaarder of incasso-advocaat inschakelen. Het verschil tussen de drie is hun bevoegdheid. Een incassobureau heeft geen speciale bevoegdheden. Een deurwaarder en een incasso-advocaat hebben die wel. Bij deurwaarders gaat dat vooral om de praktische uitvoering: zij komen bij de wanbetaler aan de deur met een dagvaarding of leggen beslag op een inboedel. Een incasso-advocaat verzorgt juridische procedures. Bij een vordering van meer dan 25.000 euro is inschakeling van een advocaat verplicht. Een incassobureau kan goed werken om een factuur betaald te krijgen, met name als sprake is van kleinere bedragen. De kosten van een incassobureau, deurwaarder of advocaat verschillen vaak behoorlijk.

Tot slot kun je als freelancer ook een rechtsbijstandsverzekering afsluiten. Met rechtsbijstand krijg je juridische hulp om de factuur alsnog betaald te krijgen. Een kredietverzekering keert direct het verschuldigde bedrag uit als sprake is van wanbetaling. Hiervoor betaal je een vast percentage van de openstaande factuur. Meestal zal de verzekeraar daarna zelf proberen het bedrag op de wanbetaler te verhalen.

Mijnzzp.nl