Team Mijnzzp

Zuidas Amsterdam

56% zzp’ers zit langer dan 10 jaar bij huidige bank

BEEMSTER – De meerderheid van de zzp’ers in Nederland (56%) zit al 10 jaar of langer bij dezelfde bank. Dat blijkt uit onderzoek van de ZZP Barometer onder 633 zzp’ers. De reden daarvan is dat de zzp’er niet weet hoe makkelijk het is over te stappen naar andere banken: slechts één op de drie vertrouwt de overstapservice tussen banken. “De grootbanken hebben geen belang bij promotie van deze overstapservice, omdat ze daardoor nog sneller door uitdagers als Knab en Triodos worden ingehaald,” aldus Jeroen Sakkers, initiatiefnemer van de ZZP Barometer.

Grootbanken verliezen marktaandeel

In totaal willen meer dan 150.000 zzp’ers overstappen van bank. Het marktaandeel van de grootbanken daalt sterk: ABN AMRO (-26,3%), ING (-14,9%) en Rabobank (-18,7%) zijn het afgelopen halfjaar veel zzp-klanten verloren. Maar SNS Bank (-41,5%) verloor relatief de meeste klanten. Het marktaandeel van ASN Bank stagneert (=) en uitdagers Triodos (+20,0%) en Knab (+67,6%) winnen relatief het meest marktaandeel in de zzp-markt. Rabobank (32,6%), ING (25,8%) en ABN AMRO (16,5%) blijven vooralsnog wel de grootste drie zzp-banken van Nederland.

Zzp’ers meest tevreden over uitdagers

Uitdagers Knab (8,3), ASN Bank (7,7) en Triodos (7,4) scoren het best op het gebied van klanttevredenheid onder zzp’ers. De grootbanken en SNS Bank scoren minder goed, met ABN AMRO als negatieve uitschieter (5,8). Knab scoort met name op kosten (8,9), klantenservice (8,7) en innovatie (8,7) veel beter dan de traditionele grootbanken. Triodos scoort op betrouwbaarheid (8,9) het beste. Verder valt op dat ABN AMRO (3,6), ING (3,8) en Rabobank (3,7) zeer slecht scoren met hun spaarrente. Triodos scoort net aan voldoende (5,8) en Knab (8,3) scoort – dankzij hun rente op zowel betaal- als spaarrekening – hierbij zeer goed.

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic

Mijnzzp.nl