Team Mijnzzp

Auto

Zzp’er met leaseauto zit gemiddeld 48 maanden vast aan contract

NOORDBEEMSTER – Ruim 8 op de 10 (84,1%) zzp’ers wil niet voor langere tijd aan een leasecontract verbonden zijn. Zzp’ers die momenteel wel leasen, of een auto van de zaak rijden, zitten gemiddeld 48 maanden vast aan het lease-contract. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1.035 zzp’ers.

Dat de meeste zzp’ers niet voor langere tijd aan een leasecontract verbonden willen zijn ligt niet aan de wens om regelmatig een nieuwe auto te willen rijden. Bijna 80% vindt dit helemaal niet belangrijk. Meer dan de helft van de zzp’ers geeft aan onvol-doende te weten over de voor- en nadelen van het leasen van een auto.

Kosten overzichtelijker bij lease

Ruim drie kwart (77,7%) van de zzp’ers geeft aan dat zij de kosten van autorijden overzichtelijker vinden bij het leasen van een auto dan bij het kopen van een auto. Bijna 1 op de 5 (19,3%) geeft aan leasen goedkoper te vinden dan het kopen van een auto. Voor 59,3% van de zzp’ers geldt dat zij liever niet in één keer een groot bedrag uitgeven aan een auto.

Referenties belangrijk voor leasemaatschappij

Vorig jaar gaf de helft van de zzp’ers aan dat een goede service de doorslag gaf bij de keuze voor een bepaalde leasemaatschappij. Dit jaar ligt dit getal een stuk lager (39,1%) en is een referentie veel doorslaggevender geworden bij de keuze voor een leasemaatschappij (26,1% vs. 16,7%). De goede service blijft de belangrijkste door-slaggevende factor, gevolgd door lage kosten (30,4%) en referenties.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een re-presentatieve steekproef van 1.035 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (CBS, april 2016). Van de ondervraagden is het overgrote deel (68,4%) al meer dan 5 jaar actief als zzp’er. Ruim drie kwart zit in de leeftijd van 45 tot 65 jaar (77,1%) en is hoger opgeleid (75,1%).

Mijnzzp.nl