Team Mijnzzp

Een sociaal plan helpt werknemers bij hun zoektocht naar een nieuwe baan, maar zij verdienen wel vaak minder in hun volgende baan. Door de ontslagvergoeding in het sociale plan kiezen sommigen ervoor minder uren te werken, waardoor zij minder loon ontvangen. Ook zoekt niet iedereen die een ontslagvergoeding ontvangt, gelijk een nieuwe baan, soms nemen mensen meer tijd om een geschikte baan te zoeken. Diegenen die niet gelijk nieuw werk hebben, zijn mogelijk daarom ook gemiddeld langer werkloos dan mensen die worden ontslagen na een faillissement.

Dat concludeert CPB-onderzoeker Wiljan van den Berge in het vandaag gepubliceerde onderzoek ‘Wat is het effect van sociale plannen op werkloosheidsduur en baankwaliteit?’ (Engelstalig).

Een sociaal plan wordt ingezet om het verlies van een baan bij massaontslag te verzachten. De begeleiding bij het zoeken naar nieuw werk begint vaak al voordat diegene zijn of haar baan verliest. Dit kan verklaren waarom mensen met een sociaal plan vaker gelijk ander werk vinden dan mensen die door een faillissement hun baan verliezen en geen recht hebben op een sociaal plan.

In het onderzoek zijn mensen die ontslagen zijn in een massaontslag, vergeleken met mensen die ontslagen zijn na een faillissement. Deze groepen zijn vergelijkbaar, omdat beide groepen hun baan verliezen door externe factoren waarop zij geen invloed hebben. Het verschil tussen beide groepen is dat mensen die hun baan verliezen door een faillissement, niet kunnen deelnemen aan een sociaal plan, terwijl dat bij een massaontslag wel zo is.

Mijnzzp.nl