Persberichten

Avatar van Team Mijnzzp

Het aantal zzp’ers is de afgelopen jaren explosief gestegen en zit inmiddels op 1 miljoen. Voor 800.000 van hen is het de belangrijkste bron van inkomsten (bron: CBS). Hoe je het ook wendt of keert, dat is een enorm aandeel van de beroepsbevolking. Maar waar werken al deze zzp’ers? Flexas.nl legt het je uit! Ben je zelf op zoek naar de ideale werkplek? Lees dan dit artikel en vind de meest geschikte plek voor jou.

Kantoor aan huis

Het kantoor aan huis. De ideale plug and play laagdrempelige instap versie van een kantoor voor startende zzp’ers. Thuis kantoor voeren vergt een minimale investering. Het fijne is dat je ook nooit in de file staat en je werkuren kunt aanpassen op de behoeften van je gezin.

Daar ligt overigens ook meteen het pijnpunt. De meeste startende ondernemers hebben hun tijd echt nodig voor de ontwikkeling van hun bedrijf. Als de werktijden hoofdzakelijk door je privéleven bepaalt worden zal dit geen positieve uitwerking hebben. De scheidslijn tussen werk en privé is voor zzp’ers die thuiswerken vaak lastig te bepalen en hanteren. Bovendien is er thuis altijd afleiding. Een huilend kind komt je productiviteit bijvoorbeeld niet ten goede. Dan is het misschien beter op een kantoor te werken en de uren die je thuis bent volledig aan je gezin te besteden.

Werken op kantoor

Werken op kantoor is voor de meeste zzp’ers de beste optie. Het is dan eenvoudiger om werk en privé gescheiden te houden en toch de flexibiliteit van een zelfstandige te behouden. Lees hieronder meer over de diverse mogelijkheden voor zzp’ers die graag gefocust op kantoor willen werken.

Coworking space of (net)werkplek

Een coworking space of (net)werkplek is ideaal voor de zzp’er. Hier werken andere zzp’ers en medewerkers van zowel grote als kleine organisaties. Bovendien bevindt een coworking space zich meestal in een groter kantoorgebouw waar diverse bedrijven uit het MKB gevestigd zijn. In de gezamenlijke ruimtes en koffiecorners kan er uitstekend en zeer laagdrempelig genetwerkt worden, daarom wordt dit ook wel de netwerkplek genoemd. In de grote steden zijn hier de meeste mogelijkheden voor. Veel kantoorruimtes in Amsterdam hebben prachtige coworking spaces, maar tegenwoordig vind je bijvoorbeeld ook diverse coworking spaces op schiphol.

De mogelijkheden:

  • Gratis werkplek, ja het kan. Er zijn een aantal initiatieven waar het mogelijk is om gratis te werken. Zeer interessant als beginnende zzp’er, maar voor de lange termijn en iedere dag werken is het niet ideaal. Je hebt hier ook geen bureau of bureaustoel, maar zit meer meerdere zzp’ers aan een tafel op een gewone stoel.
  • Flexibele werkplek, een flexibele werkplek is ideaal wanneer je een of meer dagen bij klanten op kantoor kunt werken. Bij sommige flexplekken is het gezien de kosten echter al snel interessant om een vaste werkplek te huren, dus kijk goed naar de verschillende opties en bijbehorende kosten.
  • Vaste werkplek, ideaal als je een groot deel van de week op kantoor doorbrengt. Met een eigen bureau en kast is het mogelijk om documenten en eventueel de computer op kantoor achter te laten.

Een eigen kantoorruimte

Een eigen kantoorruimte is voor startende ondernemers misschien te hoog gegrepen. Met name omdat de inkomsten nog niet toereikend zijn en de kantoorruimte meestal voor minimaal een half jaar gehuurd moet worden. Er zijn tegenwoordig wel een aantal aanbieders die een maandelijks opzegbare huurovereenkomst kunt afsluiten. Dit betekent overigens wel dat de huur hoger zal zijn dan bij een huurovereenkomst van een jaar. Er zijn overigens ook leegstand verhuurders, hier gelden zeer scherpe tarieven, maar weet je niet hoe lang je daadwerkelijk kunt blijven.

Voor meer ervaren zzp’ers die een stabiele bron van inkomsten hebben opgebouwd kan een eigen kantoor ideaal zijn. Met name de keuze, om het kantoor af te sluiten en gefocust te werken of naar een open gezamenlijk ruimte te lopen en te netwerken, is hierbij aantrekkelijk. De verhuurders zitten ook niet stil, zij veranderen met de markt mee en bieden nu ook kleine ruimtes aan, bijvoorbeeld voor één of twee personen. Hierdoor is het eigen kantoor voor zzp’ers dichterbij dan ooit te voren.

Een andere optie is het gezamenlijk huren van een kantoor. Het is namelijk per persoon goedkoper wanneer je met meerdere mensen een kantoorruimte huurt. Voorzieningen en faciliteiten kunnen dan bovendien gedeeld worden. Let wel op: wanneer je samen een kantoor huurt is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met zowel de medehuurders als de verhuurder.

Bibliotheek, café of koffiebar

Een ander alternatief is werken in een bibliotheek, café of koffiebar. Hoewel sommige ondernemers uitstekend op dit soort plaatsen kunnen werken lijkt het niet de ideale werkplek. Een bibliotheek is stil en niet afleidend, maar hier mag niet gebeld worden. Een café of koffiebar is meestal erg rumoerig en werkt daardoor juist wel afleidend. Bovendien, wat doe je als je naar de wc moet? Inpakken en alles meenemen of gokken dat degene naast je de boel in de gaten houdt?

Kies de werkplek die bij je past

Hoewel er van alles over te zeggen valt, hebben alle opties hun voor- en nadelen. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Laat je vooral goed informeren en bekijk de verschillende mogelijkheden. Iedere coworking space heeft bijvoorbeeld een andere sfeer en kan variëren van zakelijk tot informeel.

Mijnzzp.nl