Team Mijnzzp

Straatveger

Rotterdam – Maar liefst 1,8 miljoen Nederlanders lijden aan een verslaving. Onder hen zijn niet alleen de zichtbare junks op straat, maar juist ook veel ‘onzichtbare’ verslaafden. Mensen die gewoon elke dag naar hun werk gaan alsof er niets aan de hand is. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat 1 op de 10 werknemers een verslavingsprobleem heeft. Verslaafden konden bij Ready For Change al enige jaren terecht voor interne opname in de verslavingskliniek. Vanwege de grote vraag gaat deze week de intensieve dagbehandeling van start.

 Door de kredietcrisis komen werknemers onder steeds grotere druk te staan. Ze zijn onzeker over hun toekomst bij het bedrijf waar ze werken of bang dat ze hun gezin straks niet meer kunnen onderhouden. Mensen die daar gevoelig voor zijn, kunnen hun heil gaan zoeken in de drank of drugs. De dagbehandeling van Ready For Change, die plaatsvindt in Den Haag, is uniek in Nederland omdat het programma waarop de behandeling gebaseerd is, een vast zorgpad heeft. De dagbehandeling duurt 20 dagen en is gebaseerd op het 12-stappen Minnesotamodel, een internationaal erkend en wetenschappelijk bewezen behandelmodel. Tijdens de behandeling leren de cliënten, onder andere met cognitieve therapie, hun verslaving onder controle te krijgen.
 
"Verslaving is niet alleen een medisch, maar ook een belangrijk economisch probleem", zegt Richard van den Ende, medeoprichter van Ready For Change. "In Europa lijden ondernemingen productieverliezen van circa 59 miljard euro doordat verslaafden zich ziek melden, moeten worden ontslagen of vroegtijdig sterven. En als ze aanwezig zijn, werken ze niet optimaal. Het is bewezen dat verslaafden zestig procent van hun tijd met hun probleem bezig zijn; óók op het werk. Dus leveren ze een rendement van slechts veertig procent.” Vaak wordt verslaving onder werknemers niet opgemerkt. Volgens Van den Ende zouden leidinggevenden er goed aan doen hier beter op te letten, zodat de verslaafde kan worden behandeld. “Zo houd je je bedrijf gezond.”
 
Hulp is hard nodig

Van alle verslaafden zoekt slechts 6% hulp. Van den Ende hoopt met de nieuwe dagbehandeling meer verslaafden ‘over de streep te trekken’. “Veel verslaafden proberen zelf hun verslaving te overwinnen, maar bijna niemand slaagt daarin. Verslaving is een ernstig probleem en daar hebben mensen hulp bij nodig.” Ready For Change is een tweedelijns ggz-instelling waarvoor via de huisarts een doorverwijzing verkregen kan worden. De dagbehandeling valt in de basisverzekering en wordt dus door alle zorgverzekeraars vergoed. Van den Ende hoopt dat op deze manier verslavingszorg toegankelijker wordt. “Want het is niet nodig om met een verslaving rond te blijven lopen.”

Mijnzzp.nl