Team Mijnzzp

175 bezoekers bij halve-finale Young Business Award in Theater De Nieuwe Kolk

De strijd om de Young Business Award en de prijzenpot van maar liefst 12.500 euro is 28 maart van start gegaan in theater De Nieuwe Kolk. Ruim 175 bezoekers zagen de felle strijd tussen de zes startups: ‘Jake Food, Hardt (Hyperloop), Parkeagle, WebshopinChina.com, Breath In Balanz en Hamwells’. De startups hadden slechts zestig seconden de tijd voor hun elevator pitch gevolgd door een vragenvuur van de kritische jury en publiek. Startup Jake Food had het even lastig op het podium door een aantal vragen van jurylid Arjan Koop (die zelf, ter voorbereiding op de halve finale, een samples van Jake besteld had), maar wist samen met Parkeagle een finale-ticket te bemachtigen,

De meeste aandacht van het publiek ging dinsdagavond naar een startup die de finale niet haalde, maar wel al veel publiciteit heeft gekregen en met grootse plannen bezig is: Hardt, de startup die de eerste hyperloop verbindingen in Nederland wil gaan realiseren. Tim Houter (CEO Hardt) kreeg het publiek op het puntje van de stoel toen hij vertelde dat het in de toekomst mogelijk moet gaan worden om in 12 minuten van Groningen naar Amsterdam te reizen. “De techniek is er, nu moeten wij de uitvoering nog gaan realiseren”, aldus Tim Houten. De kapitaalbehoefte van hardt is overigens immens. De startup heeft al zes ton ontvangen, daarna heeft het nog eens 2 miljoen euro nodig voor een prototype en tenslotte nog eens 7,5 miljoen euro voor een testtraject van drie kilometer. Als de eerste 10 miljoen euro verslonden is houdt het bij de startup nog niet op, want uiteindelijk zijn er nog vele miljoenen nodig voor een serieus testtraject. Dan pas kan er daadwerkelijk een traject tussen twee verschillende steden ontwikkeld gaan worden, ook hierin zullen miljoenen euro’s geïnvesteerd moeten worden.

De winnaars van de eerste halve finale mogen zichzelf klaar gaan maken voor de finale op dinsdag 6 juni 2017. Hier mogen de finalisten voor (prins) Constantijn van Oranje, Jort Kelder en zeven- a achthonderd man publiek in het Atlas Theater in Emmen. Het totaal aantal finalisten van de Young Business Award 2017 zal door de tweede halve finale (2 mei) in Hoogeveen en de wildcard groeien naar vijf finalisten.

Niels Palmers (voorzitter van de stichting Young Business Award) kijkt terug op een geslaagde halve finale: “Het was fantastisch. De Nieuwe Kolk was met 175 bezoekers goed gevuld. De strijdt om de Young Business Award gaat dit jaar ontzettend spannend worden”. De halve finale van afgelopen dinsdag was niet mogelijk geweest zonder de unieke samenwerking tussen landelijke en regionale partijen. Het resultaat was een spraakmakend programma waarin alles draaide om de startups die ons leven gaan veranderen.

De startupcompetitie krijgt (op 2 mei) tijdens de tweede halve finale in het Hoogeveense theater De Tamboer een vervolg. Aanmelden als bezoeker kan via de website www.youngbusinessaward.com.

Mijnzzp.nl