Team Mijnzzp

VRB Belastingadviseurs

Uit een onderzoek van VRB Belastingadviseurs, gespecialiseerd en marktleider in het oprichten van stamrecht BV's, onder een groep van 250 werknemers, die op zoek zijn naar informatie over de aanwending van een ontslagvergoeding, blijkt dat de 80% van deze ondervraagden, wegens de vele mogelijkheden van een stamrecht BV, een grote voorkeur heeft voor het oprichten van een dergelijke stamrecht BV. Uit gesprekken met de adviseurs van VRB Belastingadviseurs, blijkt dat de voordelen en mogelijkheden van een stamrecht BV niet altijd op iedereen van toepassing is.

Voor het aanwenden van een ontslagvergoeding of goudenhanddruk heeft men een aantal mogelijkheden. Een stamrecht BV biedt in principe de meeste mogelijkheden en flexibiliteit. Van Rijswijk, directeur van VRB Belastingadsviseurs, geeft aan dat deze flexibiliteit en de vele mogelijkheden niet altijd voor iedereen belangrijk is. Van Rijswijk: "Met een stamrecht BV heeft iemand de mogelijkheid om op ieder gewenst moment te starten met een uitkering uit zijn stamrecht BV om zijn inkomen aan te vullen. Ook kan men deze uitkering op ieder gewenst moment stopzetten. Dit gebeurt in de praktijk wanneer iemand weer een nieuwe baan heeft gevonden. Voor mensen die inmiddels wat ouder zijn is deze flexibiliteit ten aanzien van de uitkering wat minder van belang. Mensen van boven de 60 hebben vaak een duidelijk beeld over hun toekomstige inkomsten en uitgaven. Deze groep wil juist een constante bron van inkomsten waar zij hun constante uitgaven op af kunnen stemmen. De flexibiliteit die men heeft met het oprichten van een stamrecht BV is dan vaak niet nodig.

Ook kan men kiezen voor het oprichten van een stamrecht BV omdat men overweegt op een zeker moment een eigen bedrijf op te starten. Met een stamrecht BV kan men de ontslagvergoeding als een vorm van startkapitaal belastingvrij investeren in de eigen onderneming. Men kan het geld bijvoorbeeld belastingvrij gebruiken om een auto te kopen, een kantoor te huren of een cursus of opleiding te volgen. Voor mensen die het opstarten van een eigen bedrijf volledig uitsluiten en het geld dus niet belastingvrij willen aanwenden, biedt het oprichten van een stamrecht BV minder voordelen.

De laatste mogelijkheid waar men gebruik van kan maken is de grote verscheidenheid in mogelijkheden om rendement te maken. Het is met een stamrecht BV namelijk mogelijk om hert geld op een bankrekening te zetten, te kiezen voor spaardeposito's, beleggen in aandelen of om van het geld in de stamrecht BV een vakantiehuis aan te schaffen. Wil iemand geen vrijheid om zijn ontslagvergoeding naar eigen inzicht te laten renderen dan kan men beter kiezen voor een bankspaarprodukt of stamrecht verzekering", aldus Van Rijswijk.

Meer informatie over VRB Belastingadviseurs kan men vinden op: www.vrbadvies.nl

Mijnzzp.nl