Team Mijnzzp

Horeca

De crisis en de opkomst van technologie zorgen voor een reorganisatiegolf die werkgevers met hoge medewerkertevredenheidcijfers zeldzaam maakt. Slechts vijf van de 124 organisaties die het Incompany 200-onderzoek dit jaar telt, scoren een zevenplus. Bijna een kwart krijgt een zesplus of lager. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het zakenblad Incompany onder 4.340 werknemers, dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction.

De economische crisis en de opkomst van technologie zorgen voor een aanhoudende stroom van reorganisaties die de medewerkertevredenheid sterk onder druk zetten. Na het dieptepunt in 2013 stijgen de rapportcijfers van werknemers dit jaar marginaal. Er zijn in het Incompany 200-onderzoek – dat al tien jaar het grootste onafhankelijke medewerkertevredenheidonderzoek is in Nederland – nog maar vijf werkgevers die een zevenplus of meer krijgen van hun werknemers, terwijl dat er in 2008 nog drie keer zo veel waren. Tegelijkertijd verdrievoudigt het aantal werkgevers dat gemiddeld een zesplus of lager krijgt. In 2008 waren er tien organisaties in die laagste categorie, nu zijn dat er 28. “Dat zijn drie keer zo veel werkgevers met zeer ontevreden personeel, terwijl we de topwerkgevers nu op de vingers van één hand kunnen tellen,” stelt René Gerhardus, hoofdredacteur van Incompany. “Het vertrouwen is weg en dat valt heel moeilijk terug te winnen.”

Een beperkt aantal bedrijven slaagt daar wel in. Viervoudig winnaar Sogeti beleefde in 2012 een flinke terugval in de ranglijst naar de 45e plaats, maar staat nu voor de vierde keer op de eerste plaats. Ook Siemens en T-Mobile keren, na teleurstellende scores in 2013, terug in de top 10. En VU medisch centrum wint de sector gezondheidszorg weer, na een vrije val in de afgelopen twee jaar.

Daarnaast zijn er enkele organisaties die juist de laatste twee jaar in vorm komen. UWV en Shell leiden dit jaar in respectievelijk de sectoren overheid en industrie. Opvallend is verder de uitstekende score voor KPN, dat voor het eerst in de top 25 staat. Maar dit zijn de uitzonderingen op de regel, want zelfs de voorheen sterk presterende bedrijven PwC, APG en Holland Casino krijgen nu onvoldoendes van hun werknemers.

Een volledig overzicht van de onderzoeksresultaten, inclusief alle scores, staat in de Incompany 200-editie 2014, die vandaag verschijnt.

Mijnzzp.nl