Team Mijnzzp

Beursgebouw

Afgelopen week kondigde Rocket Lawyer aan dat ze naar Nederland zouden komen. Rocket Lawyer is een megasucces met ruim 15 miljoen klanten en 10.000 aangesloten advocaten kantoren, een MEGAsucces in de US en UK. Bovendien is Google een van de investeerders van het eerste uur.

Eind 2016 gaan we het al merken

Nu is het klaarblijkelijk tijd om gas te geven op het vaste land van Europa. Nederland is door zijn hoge intensiteit met internet aansluitingen een eenvoudig land om een Europees avontuur te starten. Het is nog even afwachten wat de lanceringsdatum wordt, maar volgens ingewijden is dat nog voor het einde van het jaar. Rocket Lawyer biedt dan ook toegang tot veel juridische bronnen en contract templates door haar samenwerking met SDU. De juridische dienstverleners krijgen er dus een kapitaalkrachtige concurrent bij!

Waarom is Rocket Lawyer de ‘Uber van de Legal’?

Rocket lawyer levert juridische- en notariële commodities aan voor een vaste prijs. Denk bijvoorbeeld aan oprichting van een vennootschap, het opstellen van een samenlevingscontract, huurovereenkomst en echtscheidingsdocumenten. Dit zijn normaal gesproken allemaal redelijk standaard diensten waarbij het proces in hoge mate valt te digitaliseren. Ook voor de notariële dienstverlening is slechts een volmacht of éénmalig bezoek vereist om de akte te legaliseren, maar de rest van deze processen is ook te digitaliseren. En dat heeft Rocket Lawyer dus ook gedaan.

Waarom raakt Rocket Lawyer niet alleen de onderkant van de markt?

Ook heeft Rocket Lawyer een Lawyer On Demand oplossing. Wordt het invullen van het gekochte contract je toch iets te machtig, of heb je een juridische vraag of advocaat nodig om je echtscheiding te formaliseren? Dan biedt de ‘Lawyer on Demand’ functie hier uitkomst.

Door commodity diensten aan te bieden tegen een laag tarief bouwt Rocket Lawyer veel sneller een database aan gebruikers op dan een traditioneel kantoor. Ook zagen ze aan de poten bij bestaande klanten van kantoren, omdat die soms ook op zoek zijn naar een (goedkoper) alternatief voor iets dat heel erg standaard is. Daar schuilt het gevaar van een platform als Rocket Lawyer!

Het kan heel snel gaan…...

Door commodities laagdrempelig te maken, of voor praktisch niets weg te geven komen er veel potentiele klanten langs de “Rocket Lawyer winkel" die ook wel eens een duurder betaalde oplossing nodig hebben. Deze weet Rocket Lawyer d.m.v. marketing en een feilloos software platform met de juiste call to actions over te halen om voor Rocket Lawyer te kiezen in plaats van het internet op te gaan opzoek naar een kantoor in de buurt.

Dat digitale spelers steeds sneller in staat zijn hele markten te veranderen blijkt wel uit het succes van Uber. In San Fransisco - waar Uber vandaan komt - verdween in krap 2 jaar tijd 65% van de traditionele taximarkt. Voor de advocatuur is een soortgelijke trend niet ondenkbaar. En aangezien op juridische diensten veel meer bespaard kan worden dan op een gemiddeld taxi-ritje, zou het ook nog wel eens veel sneller kunnen gaan.

Ontkenning? In de weerstand? Of de vlucht naar voren?

Veel kantoren onderschatten het gevaar van zo’n nieuwe toetreder. Het wordt eerst een tijdje weggelachen, ontkend of mensen gaan in de weerstand. De vraag is waarom?
Want de oplossing ligt voor de hand. Biedt je klanten en potentiele klanten een alternatief. “Voor goedkoop standaard werk kunt u ook bij ons terecht”. Dit is mogelijk via een eigen online portal. Echter…..99 van de 100 kantoren hebben niet zo’n portal.

Zelf bouwen is meestal weggelegd voor de kantoren met mega budgetten. Maar de oplossing is nu daar. Voor een fractie van de prijs van zelf bouwen, heb je de oplossing al in huis. LegalThings heeft de afgelopen 2 jaar in het geheim gewerkt aan het Saasify-en van FIRM24.com.

De Nederlandse concurrent van Rocket lawyer.

FIRM24.com is met labels als: onlineflexbvoprichten.nl, stichting-oprichten.com, bv-oprichten.com, zzpmodelovereenkomsten.nl, etc. Goed voor 10.000 akten per jaar en een veelvoud aan overeenkomsten. De software telt nu ongeveer 14.000 gebruikers. En zeker niet alleen maar kleine bedrijven en ZZP-ers. Een turnkey software oplossing waarmee veel kantoren - als ze dat willen – Rocket Lawyer eenvoudig buiten de deur houden door de vlucht naar voren te maken (danwel een goed alternatief hebben).

Je eigen Plug & Play Rocket Lawyer oplossing

LegalThings biedt een plug en play oplossing waarmee je als kantoor je cliënten een alternatief kan bieden tegen Rocket Lawyer. Goedkoop of voor niets door het gebruik laten maken van een online portal. En ook meer maatwerk mogelijkheden tegen de reguliere kantoortarieven.

Door je cliënten een alternatief te bieden zijn ze minder geneigd om te gaan shoppen voor een goedkoper of sneller alternatief. Een bijkomend voordeel is dat je een zogenaamde 'client lock-in' creëert. Door dossiers, contracten en andere belangrijke stukken in het portal te zetten komen ze iedere keer eerst in jouw kantoorportal.

De knop, Lawyer on Demand, review this contract, of telefoonnummer voor het goedbetaalde werk, zit op de juiste plekken om de drempel naar een goed betaalde dienst zo laag mogelijk te houden. Met de software oplossing van LegalThings ben je dus binnen een dag omgetoverd van traditionele juridische dienstverlener naar een digitaal vooruitstrevend kantoor. Je hebt als kantoor zelfs geen website nodig.

Rocket Lawyer heeft er paar honderd concurrenten bij

Met de komst van Rocket Lawyer naar Nederland komt het bieden van een online alternatief voor standaard notarieel en juridisch werk op ieder kantoor op de agenda te staan. Met LegalThings als alternatief heb je een plug en play oplossing waarmee je kantoor in een handomdraai future proof is.

Je eigen contracten en juridische brieven digitaal, werkprocessen op dossiers inzichtelijk voor klanten, samenwerkingspartners en medewerkers. Alle contracten handig in een documentenkluis, alerts op contractdeadlines en digitaal ondertekenen. Je hebt het allemaal nodig om je klant van een alternatief als Rocket Lawyer te weerhouden. Meer weten? Vraag een demo aan via www.legalthings.com

Mijnzzp.nl