Team Mijnzzp

Bouwen

In het 1e halfjaar van 2010 zijn 82% meer nieuwbouw koopwoningen verkocht dan in het 1e halfjaar van 2009. Dit was de hoogste jaar-op-jaar groei in procenten ooit. Dit meldt de vereniging voor projectontwikkelaars en bouwondernemers naar aanleiding van recente verkoopcijfers.

Maar daarmee zijn volgens NVB de problemen voor ontwikkelaars en bouwbedrijven de wereld nog niet uit. Vergeleken met 2006 loopt de verkoop nog altijd 40% tot 50% achter. "De markt kwam dus van diep", stelt NVB-directeur Nico Rietdijk. Bovendien zijn de verkochte woningen ook nog eens 15% goedkoper dan voorheen. Zeker in die gevallen waar de woningen al afgebouwd en `sleutelklaar' zijn, accepteren ontwikkelaars regelmatig dumpprijzen. Dit alles om de kasstromen overeind te houden. Dit gaat echter wel ten koste van de marges en zorgt voor veel `groeipijnen' in de sector. "Voor consumenten is het nu echter een fantastische tijd om te kopen", zegt Rietdijk. "Zij profiteren van de scherpe prijzen en lage hypotheekrente. Wie nu een nieuwbouwhuis koopt en een volledige hypotheek afsluit, bespaart gemiddeld al gauw 25% op z'n maandelijkse financieringslasten vergeleken met de aankoop van dezelfde woonkwaliteit in 2008. Het loont dus echt om nu je slag te slaan, vooral ook omdat nieuwbouwwoningen nu aanmerkelijk scherper gepositioneerd zijn ten opzichte van bestaande woningen dan een tijdje terug."

Vanaf medio vorig jaar zag NVB al een aantal `green shoots of recovery'. De eerste kiemen van herstel hielden destijds in dat de vrije val in de verkoop van nieuwbouw koopwoningen was gestopt. Zonder crisis verkopen de gezamenlijke ontwikkelaars in normale tijden altijd zo'n 4 tot 5 duizend woningen gemiddeld per maand. Door de crisis was dit echter scherp teruggevallen. Op het dieptepunt van de markt, ten tijde van de jaarwisseling 2008/2009, lag de nieuwbouw woningverkoop zelfs even boven de 1.000 woningen, wat dramatisch laag is. Er is volgens NVB geen andere economische sector met een vergelijkbare omvang bekend, die daarmee zo'n geweldige duikeling had gemaakt. Daarna vond een gestaag herstel plaats en in de 2e helft van 2009 was de nieuwbouw woningverkoop alweer gestegen tot bijna 1.600 woningen gemiddeld per maand. Inmiddels is er met het herstel in vooral het 2e kwartaal van 2010 nóg beter nieuws te pakken. Dit kwartaal was veruit het beste kwartaal voor wat betreft de woningverkoop in de afgelopen twee jaar. De garantie-instituten van de sector registreerden over dit 2e kwartaal ruim 7 duizend transacties, ofwel circa 2.400 nieuwbouw woningverkopen gemiddeld per maand.

Dat het beter gaat heeft meerdere oorzaken. Allereerst is de recessie in Nederland officieel voorbij en is de consument over z'n 1e schok heen. Wat zeker ook een bijdrage heeft geleverd is het `reactievermogen' van de sector. De ontwikkelaars hebben massaal de draai gemaakt naar kleinere en vooral goedkopere woningen, projecten werden opgeknipt en de marketing opnieuw gekozen. In de `strijd' om de kasstromen komt prijsdumping helaas ook regelmatig voor, vooral bij oude en afgebouwde projecten die nog van vóór de crisis dateren. Nóg langer wachten heeft vaak geen zin en prijsdumping is dan vaak de enige mogelijkheid. De aantrekkende verkoop kan dus niet verhullen dat er ook veel pijn bij ontwikkelaars achter schuilt gaat. Tenslotte hebben ook de maatregelen van de diverse overheden (Rijk, gemeenten en provincies) letterlijk hun steentjes aan het verkoopherstel bijgedragen, waaronder de zogeheten `tranches' van het Kabinet. Weliswaar was er in de sector vanaf het begin scepsis bij de effectiviteit van deze `tranches'. Dit neemt niet weg dat de aanschaf van een nieuw huis voor de consument daarmee wel aantrekkelijker is geworden en dat het de sector geholpen heeft bij de klim omhoog.

Vooraankondiging persconferentie 8 september in Utrecht Op woensdag 8 september 's morgens om 10 uur houdt NVB op het provinciehuis van Utrecht een persbijeenkomst over deze en andere ontwikkelingen op de Nederlandse woningmarkt. Tijdens deze bijeenkomst presenteert NVB de Thermometer Koopwoningen. Deze halfjaarlijkse rapportage die samen met het Onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft wordt opgesteld, geeft een actueel beeld van de Nederlandse koopwoningenmarkt zowel landelijk, regionaal als lokaal. Centrale vraag tijdens de bijeenkomst is natuurlijk of het herstel dat zich nu heeft ingezet, zich in de maanden juli en augustus zal voortzetten. Ook wordt dan een prognose gegeven.

Mijnzzp.nl