Team Mijnzzp

Woningen

HOOFDDORP – De zzp’er heeft vaker een koopwoning dan de gemiddelde Nederlander: negen op de tien zzp’ers heeft een koopwoning, terwijl slechts 56% van de huizen in Nederland een eigen woning betreft (CBS, 2012). Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in opdracht van Knab.

Gemiddeld bezit de zzp’er zijn koopwoning 13,8 jaar en 4% heeft het afgelopen jaar een eigen woning gekocht. De zzp’er kan zijn woonlasten gemiddeld 8,6 maanden doorbetalen bij het (tijdelijk) uitblijven van omzet. “Het bewijst wederom dat zzp’ers zich heel goed bewust zijn van diverse risico’s waarbij (blijven) wonen een hele belangrijke zo niet de belangrijkste is”, aldus Oskar Barendse, financieel expert bij Knab.

Rijtjeshuis in de stad

De meerderheid van de zzp’ers (56%) woont in de stad. Twee op de vijf zzp’ers woont in een dorp en slechts 3% van de zzp’ers woont op het platteland. De meeste zzp’ers wonen in een rijtjeshuis (34%), een vrijstaand huis (23%), een twee-onder-een-kapwoning (19%) of een flat en/of appartement (18%). Een klein deel van de zzp’ers (3%) woont in een boerderij of landhuis.

Zzp’ers met een huurwoning

Een groot deel van zzp’ers met een huurwoning (75%) heeft bewust voor huur gekozen. Wel heeft 22% van de zzp’ers de afgelopen drie jaar actief een koophuis ge-zocht, en is één op de vier zzp’ers met een huurwoning van plan om in de komende drie jaar te verhuizen naar een koopwoning. Ook heeft 41% van de zzp’ers met een huurwoning in het verleden een koopwoning gehad.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 915 zzp’ers in Nederland, uitgevoerd door ZZP Barometer in opdracht van Knab. De resultaten zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent. De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic (download PNG-versie):

Mijnzzp.nl