Team Mijnzzp

Pluimvee

Bij een kippenboutuitbener in Eindhoven worden de werknemers mogelijk onderbetaald en werken ze vermoedelijk meer uren dan toegestaan is. De werknemers zijn in dienst van een uitzendbureau in Eindhoven. Dit blijkt uit een gezamenlijke controle van Inspectie SZW, Belastingdienst, UWV en de gemeente Eindhoven in de nacht van 30 september op 1 oktober. Tijdens deze controle worden ook overtredingen op het gebied van brandveiligheid, milieu, gas en elektra en bouwkundige zaken geconstateerd.

Naar aanleiding van een melding begin dit jaar bij de Inspectie SZW over mogelijke misstanden bij het bedrijf, heeft de Inspectie een vooronderzoek gedaan. Uit het onderzoek blijkt dat er sprake is van een uitzendbureau dat medewerkers levert aan twee bedrijven op dezelfde locatie in Eindhoven. Daar worden dagelijks kippenbouten uitgebeend. Het vlees is bedoeld voor het maken van kebab.

Naar aanleiding van dit vooronderzoek wordt besloten om een controleactie te starten. De Inspectie SZW werkt hierbij samen met de Belastingdienst en UWV. De controle was vooral gericht op overtreden van arbeidswetten en mogelijke fraude. De gemeente Eindhoven constateerde illegale bouw, diverse mankementen van de gas- en elektra installaties en onderhoudsrapporten konden niet getoond worden. De brandweer constateerde dat vluchtrouteaanduiding en blusmiddelen te kort schoten en dat vluchtroutes bovendien geblokkeerd waren. Dit zorgde voor een dermate onveilige werkomgeving, dat een aantal problemen direct opgelost moesten worden, op last van sluiting. Voor de overige overtredingen worden eigenaar en gebruikers door de gemeente aangeschreven.

Tijdens de controle werden 12 werknemers van een uitzendbureau aangetroffen, allen met de Bulgaarse nationaliteit. Zij zijn ter plekke door de inspecteurs gehoord. Het vermoeden bestaat dat de werknemers worden onderbetaald en mogelijk veel meer uren werken dan is toegestaan. Dit wordt nu verder onderzocht door de Inspectie SZW.

 

Mijnzzp.nl