Team Mijnzzp

WOZ

WOZ-bezwaarbureaus die burgers stimuleren om bezwaar te maken tegen hun WOZ-beschikking en de bijbehorende werkzaamheden uit handen nemen, hebben tot nu toe enorme winsten geboekt met miljoenen kostende reclamecampagnes om de burger te verleiden via hen bezwaar te maken bij de gemeente. De gemeente vergoedt proceskosten aan deze bureaus, wat kan oplopen tot € 600 per geval en € 1.700 bij bezwaar. De kosten worden uiteindelijk verhaald op de burger en dit systeem kost gemeenten veel geld.

Om de kosten te verlagen en het WOZ-systeem te ontlasten, heeft staatssecretaris Van Rij aangekondigd dat er maatregelen komen. Eén van de voorgestelde maatregelen is dat de vergoeding van proceskosten niet meer aan de bureaus wordt uitbetaald, maar aan de burger. Hierdoor wordt het voor de burger duidelijk hoe hoog de kosten zijn en moeten de bureaus de kosten in rekening brengen bij de klant. Daarnaast worden de vergoedingen flink verlaagd en in verhouding gebracht met het werk dat de bureaus verrichten.

Ten slotte wil Van Rij het voor de burger ook makkelijker maken om zonder officiële procesgang de WOZ-waarde te corrigeren. In direct contact met de gemeente moet het ook mogelijk worden om de WOZ-waarde bij te stellen.

Een hoge WOZ-waarde kan ook voordelen opleveren, bijvoorbeeld door de rente van lopende hypotheken te verlagen. Burgers die benieuwd zijn of hun hypotheekrente omlaag kan, kunnen contact opnemen met hun hypotheekverstrekker.

De maatregelen van de overheid zijn bedoeld om de kosten van WOZ-bezwaarbureaus te verminderen en het WOZ-systeem te verbeteren. De overheid hoopt zo de gemeentebegroting te ontlasten en de lasten voor burgers te verminderen.

Over Homefinance

HomeFinance.nl is een initiatief van Finckers BV uit Nijmegen. Deze website bestaat al sinds 2003 en trekt gemiddeld ongeveer 100.000 bezoekers per maand.

Met onze website willen wij u onafhankelijke financiële informatie geven en wegwijs maken op het gebied van een groot aantal financiële onderwerpen. Wij zijn niet verbonden aan een bank of andere financiële instelling.

Mijnzzp.nl