Persberichten

Avatar van Team Mijnzzp

Civiele techniek

Tweede kamer heeft in een recent verschenen rapport de belemmeringen van Leven Lang Leren naar buiten gebracht. Zzp’ers staan minder stil bij het belang van Leven Lang Ontwikkelen, maar waar komt dat door?

Geen intentie om opleiding te volgen

Volgens het rapport zijn er grote verschillen tussen mensen met een vast dienstverband en zzp’ers, waarin de laatstgenoemde aanzienlijk minder deelneemt aan Leven Lang Ontwikkelen. Circa 800.000 zzp’ers en flexwerkers met een laag tot gemiddeld inkomen, hebben geen intentie om een opleiding te volgen. Toch blijkt dat deze groep juist de meeste baat heeft bij persoonlijke groei en ontwikkeling.

Tijd- en geldgebrek het meest voorkomende probleem

Edubookers constateerde bij zzp’ers gemiddeld een deelname van 41% aan formele scholing waarbij zzp’ers in zwaardere beroepen maar slechts 22% participeerde aan een opleiding of cursus. De lage bereidheid om in zichzelf te investeren, is voor zzp’ers een belangrijke reden om minder scholing te volgen. Voor zzp’ers ligt de focus meer op werk aannemen en geld verdienen, dan op het inruimen van tijd en financiële draagkracht voor scholing. Ook weten zzp’ers niet goed welke vergoeding zij kunnen krijgen en zijn voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie niet bekend.

Oplossingen

Edubookers, de vergelijkingssite van cursussen en opleidingen, bevestigt dat zzp’ers en flexwerkers het vaak te druk hebben om een deeltijd master op HBO of WO niveau te volgen. “Als advies geven wij aan zelfstandigen mee dat ze beter een opleiding kunnen volgen die in kleinere stukjes is geknipt.  Zo kunnen zij op eigen tempo leren.” Idealiter vindt deze scholing vooral in de avonduren plaats en is deze te volgen via de pc.

Zelfstandig in zwaardere beroepen worden als ze wat ouder zijn minder productief, zij lopen de meeste risico wanneer zij zich niet (om)scholen. “Deze groep zelfstandigen zitten jarenlang in het vak en hebben lange tijd niets aan formele scholing gedaan. Ergens denken zij dat scholing nog steeds in een lokaal gegeven wordt met een docent voor de klas, waarna examens afgenomen worden”, aldus de vergelijkingssite. Ook voor deze groep zijn praktische, laagdrempelige cursussen, die gemakkelijk te volgen zijn, een goede uitkomst voor zelfstandigen.

Voor zzp’ers zijn er diverse financiële mogelijkheden die zij kunnen gebruiken, maar dit doen zij nog te weinig. Zo zijn kosten van een opleiding via de belasting aftrekbaar en bestaat er de mogelijkheid om bij de overheid gebruik te maken van het Levenlanglerenkrediet. De mogelijkheden zijn er, maar deze moeten breder uitgedragen worden onder zelfstandigen.

Deze informatie is afkomstig van Edubookers en het onderzoeksrapport van de tweede kamer.

Mijnzzp.nl