Team Mijnzzp

Centrum Amsterdam

De gemeente Amsterdam gaat fors bezuinigen, tot 2014 in totaal 208 miljoen euro. Zo gaat onder meer het mes in de nieuwbouwplannen en de huurdersondersteuning, door het Amsterdams Steunpunt Wonen (ASW), het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag en de Huurdersvereniging Amsterdam. Bijna de helft van de bouwplannen wordt geschrapt of belandt in de ijskast. Tot 2014 worden er 11.500 minder woningen gebouwd dan aanvankelijk gepland. De bezuinigingen raken onder meer IJburg, waardoor de bouw van 9.000 woningen in IJburg 2 op losse schroeven komt te staan. Ook gaat er een streep door bouwplannen bij station Lelylaan en bij het NDSM-terrein in Amsterdam.

Ook in de huurdersondersteuning gaat fors het mes. Zo dreigt het ASW twee ton subsidie kwijt te raken en wordt het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag, dat onder meer intimidatie door huisjesmelkers aanpakt, over een jaar door de gemeente helemaal te worden wegbezuinigd. Volgens directeur Eef Meijerman van het ASW worden vooral kwetsbare huurders de dupe van de bezuinigingen. Huurders die met hun rug tegen de muur staan, moeten het dan doen met medewerkers van diverse andere organisaties die deze zware zaken "erbij" doen. Dat betekent veel minder deskundigheid en geen ruimte om het hele netwerk van advocaten, politie en gemeente te kunnen inschakelen. Het werk vereist ook een zekere onbevreesdheid, gezien de sfeer van intimidatie en geweld waarmee deze huurders te maken hebben.

Zonder de stevige, ervaren en zeer deskundige medewerkers van het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag, worden de slachtoffers van intimidatie door verhuurders niet goed bijgestaan. Deze plannen zijn daarmee een grote verschraling van huurdersbescherming en bieden veel ruimte voor malafide verhuurders. Meijerman benadrukt dat ook op alle andere vormen van de huurdersondersteuning in de stad 15 procent wordt bezuinigd. Ook voor de andere huurders zullen we minder kunnen doen. We hopen dan ook met steun van de huurders, de Wijksteunpunten en de stadsdelen, de politieke partijen in de gemeenteraad nog op andere gedachten te brengen.

Mijnzzp.nl