Team Mijnzzp

Reclamebord

De cijfers liegen er niet om; 26% meer ‘stoppers’ onder ondernemers, zowel met en zonder personeel. Daarnaast waren er veel meer faillissementen in het eerste halfjaar van 2020. Niet echt een ideale tijd om te starten met je eigen bedrijf of wel? Toch ruiken sommige ondernemers kansen en lijkt sinds juni weer een positieve trend zichtbaar. Wat voor ondernemers zitten er achter deze weer opgaande trend? Deze 4 ondernemers startten net voor of tijdens de thuiswerk periode met hun bedrijf.

De cijfers liegen er niet om; 26% meer ‘stoppers’ onder ondernemers, zowel met en zonder personeel. Daarnaast waren er veel meer faillissementen in het eerste halfjaar van 2020. Niet echt een ideale tijd om te starten met je eigen bedrijf of wel? Toch ruiken sommige ondernemers kansen en lijkt sinds juni weer een positieve trend zichtbaar. Het aantal zzp’ers lag in juni 20% hoger in vergelijking met een jaar eerder.

Wat voor ondernemers zitten er achter deze weer opgaande trend? Deze 4 ondernemers startten net voor of tijdens de thuiswerk periode met hun bedrijf. Ze zien de toekomst van hun bedrijf, juist nú, gunstig in.

KVK: vooral ZZP-ers en parttimers stoppen

Volgens de KVK zijn het met name zelfstandigen zonder personeel en parttime ondernemers die gestopt zijn. Met ICT & Media en zakelijke dienstverlening als uitschieters in de groei van het aantal stoppers: +45% en +40%. Detailhandel waaronder webshops zit juist sterk in de plus.

Utrecht kent juist snelste afname van faillissementen

Opvallend: waar in bijna alle provincies het aantal faillissementen sterk is toegenomen, is in Utrecht het aantal faillissementen het sterkst afgenomen. -34% minder faillisementen in dit halfjaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Welke ondernemers zitten hierachter? We namen een kort kijkje bij enkele ondernemers.

Martijn start met het helpen van groeiondernemers met online marketing & sales

“Ik had een goede baan als digital marketing manager bij een dochteronderneming van Heineken. Maar door Corona gingen campagnes niet door. Tegelijkertijd merkte ik dat bedrijven door het thuiswerken versneld moesten digitaliseren. En dat nieuwe klanten niet zomaar meer organisch aan kwamen waaien, maar dat ondernemers zelf campagne moesten voeren. Voor mij een reden om mijn baan op te zeggen en een langgekoesterde droom te realiseren om te ondernemen.” Startende bedrijven en groeiondernemers hebben vaak veel kennis van hun producten en diensten, maar minder marketingkennis in huis. Met groei.marketing zet Martijn samen met de teams van de ondernemers zelf in enkele weken een complete marketing & salesorganisatie op.

Floor en Imke starten met hun mindful en spirituele platform

Floor en Imke starten ‘The Spirit Junkies’ om vrouwen te inspireren om meer vanuit hun zielsmissie te gaan leven. In de webshop verkopen zij kristal en edelstenen en andere mooie producten die ondersteunend en inspirerend zijn gedurende de persoonlijke en spirituele groei. Op hun platform plaatsen ze ondernemers in het licht die een bijdrage kunnen leveren aan dit proces. Op deze manier hopen ze vrouwen te kunnen verbinden en te kunnen versterken. Wat in december 2019 begon als zijproject, groeide tijdens de thuiswerk periode zo hard door, dat ze beiden hun baan opzeggen om fulltime aan hun platform te werken.

Daniël start met het realiseren van virtual reality conferenties

Door al het thuiswerken waren fysieke evenementen en conferenties niet meer mogelijk. Om toch conferenties te organiseren die zo dicht mogelijk tegen events met echte ontmoetingen aanzitten, ontwikkelt Daniël van der Waals Beemup. Via Virtual Reality worden bijna zo goed als echte virtuele presentaties, conferenties en panel discussies gegeven. “Zonder het thuiswerken was onze startup niet in zo’n stroomversnelling geraakt zoals nu”, aldus Daniël.

Myrthe startte met het helpen van andere ondernemers om voor zichzelf te beginnen

Myrthe Claus, vrouwen-ondernemen.nl: "Vlak voordat onze wereld veranderde door Corona, waren wij klaar met het uitwerken van onze Big 5-programma's: een mooi concept om op een zeer doeltreffende manier startende vrouwelijke ondernemers te begeleiden. Maar toen kwamen onze plannen door alle ontwikkelingen opeens in een ander licht te staan; wie zou er nu nog voor voelen om voor zichzelf te beginnen? Wij twijfelden. Maar besloten ons concept toch te lanceren. Want hoe onzeker de ontwikkelingen en de economie ook zijn, we zijn er van overtuigd dat ondernemers (weer) zullen opstaan en inspelen op oude of juist nieuwe behoeften en kansen die ontstaan. En de praktijk bewijst ons gelijk."

Ondernemer

Mijnzzp.nl