Soldeerder

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Soldeerder?

Een soldeerder soldeert uiteenlopende componenten aan elkaar door middel van een soldeerbout en soldeertin. Solderen is dan ook een techniek om metalen onderdelen met elkaar te verbinden door middel van een metaallegering. Deze metaallegering noemt men soldeertin. Een belangrijke eigenschap van het solderen is dat het soldeertin toegepast zal worden met een lager smeltpunt dan de te verbinden delen. Met andere woorden is het tijdens solderen niet de bedoeling dat de diverse onderdelen aan elkaar vastgemaakt worden door middel van samensmelting. Wanneer verschillende metalen samensmelten spreekt men van lassen en niet van solderen. Het woord solderen is afkomstig van het Latijnse woord solidare wat staat voor vastmaken. Een soldeerder maakt dus diverse componenten aan elkaar vast zoals elektrische draden aan een printplaat, waardoor er een elektrische verbinding ontstaat. Een soldeerder is werkzaam binnen de fijn elektronica. Een groot voordeel van solderen is dat verbindingen ook weer makkelijk losgemaakt kunnen worden wanneer dit nodig mocht zijn. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van een printplaat waarbij diverse draden losgemaakt moeten worden om de printplaat te kunnen vervangen. Wanneer onderdelen vastgemaakt zouden worden door middel van samensmelting zoals het geval is bij lassen is dit veel moeilijker. Solderen is over het algemeen niet moeilijk, maar vraagt wel om de juiste handelingen en ervaring. Wel bestaan er verschillende soorten van solderen zoals zachtsolderen, hardsolderen, inductiesolderen, zoutbadsolderen en plasma- of boogsoldeerlassen die allemaal verschillende technieken en toepassingen kennen. De meest bekende vorm van solderen is het zachtsolderen. Vanzelfsprekend is het zo dat een soldeerder niet beroepsmatig werkzaam hoeft te zijn.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Soldeerder

Wat is het salaris en tarief van een Soldeerder? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Soldeerder in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Soldeerder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Soldeerder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl