Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Vrachtwagens

Zzp-ers leveren voor de overheid niet veel op, is eerder deze week bekend gemaakt. Slechts drie procent van alle zzp-ers groeit uiteindelijk door naar een bedrijf met personeel, en vier op de tien zzp-ers betaalt helemaal geen inkomstenbelasting. Daarentegen kosten zzp-ers de overheid wel veel geld door diverse aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Ruim veertig procent van alle zzp-ers verdient uiteindelijk niet genoeg om belasting te hoeven te betalen. De overheid heeft al diverse eerdere keren aangegeven dat ze zich zorgen maakt om de vele zzp-ers die niet genoeg verdienen, of die geen geld hebben voor extra voorzieningen zoals het opbouwen van een pensioen of het afsluiten van verzekeringen.

Deze berichtgeving over de zzp-er is deze week massaal overgenomen door diverse nieuwsplatforms en wordt over het algemeen niet heel goed ontvangen. In een artikel op BNR noemt men de berichtgeving zelfs zwartmakerij, omdat de berichten erg eenzijdig te noemen zijn. Lang niet alle zzp-ers zijn fulltime werkzaam als zzp-er, en ze hebben wellicht ook nog ander werk of een partner die verantwoordelijk is voor het hoofdinkomen. Daarnaast worden algemene volksverzekeringen, zoals de AOW, in één adem genoemd met werknemersverzekeringen. Zzp-ers zouden niet voldoende bijdragen aan de volksverzekeringen, is dan ook op diverse platforms te lezen.

Ook in de Volkskrant is te lezen dat zzp-ers in veel gevallen niet veel geld opleveren voor de overheid maar wel geld kosten. Daarnaast is in dit artikel te lezen dat de Europese Commissie aangeeft dat Nederland maatregelen moet nemen om de groei van het aantal zelfstandigen te beperken, omdat het sociale stelsel van Nederland ondermijnd kan raken door de vele zzp-ers. Ook de aanzuigende werking van nieuwe zzp-ers die geen of weinig belasting betalen is een probleem volgens critici.

Mijnzzp.nl