Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Vorige week was er een opvallend nieuwsbericht dat zzp-ers makkelijker in aanmerking komen voor een hypotheek. Hebben we de crisis inmiddels achter ons gelaten, waardoor de vele zelfstandigen wel in aanmerking komen voor een hypotheek? Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) was het eerder bijna niet mogelijk om een hypotheek te verkrijgen als zzp-er en is dit inmiddels aan het veranderen. Volgens hen zijn de geldverstrekkers nu wel bereid tot een gesprek.

Ook de Hypotheekshop spreekt van een opvallende toename van hypotheken die verstrekt worden aan zelfstandig ondernemers. Volgens de Hypotheekshop was het aandeel sinds 2012 ongeveer 5 tot 7 procent en is dit het laatste jaar fors toegenomen. Ook worden er meer hypotheken gehonoreerd. Ook concurrent van de Hypotheekshop De Hypotheker spreekt van een opvallende toename onder de zelfstandig ondernemers.

Kijken banken anders tegen zelfstandig ondernemers aan

De banken lijken aan het veranderen te zijn met betrekking tot het verstrekken van een hypotheek aan zelfstandig ondernemers. Inmiddels spreekt men van maatwerk bij het verstrekken van een hypotheek en gaat het niet meer alleen om jaarcijfers. Wel blijven geldverstrekkers kritisch kijken naar zelfstandig ondernemers, volgens het nieuwsbericht. Zo moet de omzet stabiel zijn en zijn niet alle branches even populair onder de geldverstrekkers, zoals de bouw. Het kan enorm helpen wanneer de zelfstandig ondernemer eigen geld kan inbrengen en als de partner wellicht een vast contract heeft. Volgens het nieuwsbericht heeft ongeveer 10 tot 15 procent van alle zelfstandig ondernemers een hypotheek.

Dit is op zich een positief verhaal, omdat zelfstandig ondernemers nu wel weer in aanmerking kunnen komen van een hypotheek. Een kanttekening blijft natuurlijk wel dat het nog steeds niet voor iedere ondernemer even makkelijk zal zijn om een hypotheek te krijgen.

Mijnzzp.nl