Team Mijnzzp

Zonnepanelen

Nu willen we het wel eens weten. Er wordt al weken geschreven over het ondernemersrisico voor de zelfstandige. Ligt het nu aan de maatschappij of moet en kunt u zelf alles regelen?

Laten we eens van het laatste uit gaan. U bent immers voor uzelf begonnen. Dat betekent dat u alle lusten heeft, en ook alle lasten. De lusten: u kunt zelf uw uurtarief bepalen en u bepaalt zelf voor wie, wanneer en hoeveel u werkt (binnen bepaalde regels, zoals van de belastingdienst). Maar dat betekent dan ook, dat u uw eigen risico's moet indekken:

  • U moet reserves opbouwen voor als het een tijdje wat minder gaat.
  • U moet uw eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering regelen.
  • U moet uw eigen pensioen regelen.

Is dit allemaal wel te betalen?

Vijftien procent van u is onverzekerd en spaart niet. Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen. Heeft u reserves opgebouwd? Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering nou eigenlijk? En een pensioenregeling? Kunt u hiermee uit de voeten, als u deze kosten in uw uurtarief opneemt? Of krijgt u dan helemaal geen opdrachten meer?

Oneerlijke concurrentie?

Uw concurrenten, die al deze verzekeringen niet sluiten, kunnen voor een lager tarief aan de slag. Daardoor heeft u geen werk. Tenzij u ook besluit om geen verzekeringen te sluiten en (met uw partner) als een wandelende tijdbom door het leven te gaan. Detail: de bedrijven waar uw niet-verzekerde concurrenten aan het werk gaan (mogen?) maken meer winst. Ze hoeven immers minder te betalen aan de inzet van flexibel personeel. Waar denkt u dat deze extra winst blijft?

Mijnzzp.nl