Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

In 2009 waren er 37 dodelijke slachtoffers te betreuren bij woningbranden. Kortsluiting, brand door sigaretten en gasexplosies waren de belangrijkste oorzaken. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra (NIFV).

Kinderen van 10 jaar of jonger en ouderen boven de 66 jaar zijn vaker slachtoffer bij een woningbrand. Meer dan de helft van het aantal doden in 2009 viel in een van die leeftijdscategorieën. Hun overlevingskansen zijn kleiner omdat zij minder mobiel zijn, aldus het NIFV.

Bij 12 woningbranden bleek sprake van zelfdoding door brandstichting. Bijna driekwart van de overige slachtoffers sliep toen de brand uitbrak. Negen personen ondernamen een vergeefse vluchtpoging. Een kwart van de branden brak uit in een eenvoudige constructie als een stacaravan of chalet.

Rookmelders

In vier woningen was een rookmelder aanwezig die afging toen de brand uitbrak. ,,Wij merken helaas dat rookmelders niet altijd levensreddend werken'', zegt een woordvoerder van het NIVF. ,,Veel meubilair bevat nog steeds zeer brandbaar materiaal. De brandontwikkeling gaat daardoor zo snel, dat rookmelders geen baat meer hebben.''

Het NIVF en de Nederlandse Vereniging van Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) dringen aan op aandacht voor brandwerende materialen in meubilair. Ook zien beide organisaties mogelijkheden voor goedkope sprinklerinstallaties in woningen.


Bron BNR

 

Mijnzzp.nl