Team Mijnzzp

Metaalwerkplaats

Uit onderzoek van Intelligence Group en zzp-expert Pierre Spaninks blijkt dat in de eerste drie maanden van dit jaar drie keer zoveel zzp-ers zonder werk en opdrachten zitten. Dit omdat deze zzp-ers problemen ondervinden met de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties, ondanks dat de wet tijdelijk opgeschort is. Deze forse groei maakt maar weer eens duidelijk dat er snel een oplossing moet komen voor zzp-ers, omdat steeds meer opdrachtgevers niet meer met zzp-ers willen werken. De belastingdienst heeft eerder aangegeven dat ze zich vooral richt op de zakelijke markt, waarbinnen enkele grote spelers misbruik maken van de situatie. Binnen de zakelijke markt zijn ongeveer 400.000 zzp-ers werkzaam waarvan eerder ongeveer 12 procent geen of minder opdrachten kreeg. Uit nieuwe cijfers blijkt dat het aantal zzp-ers binnen de zakelijke markt dat problemen ondervindt gestegen is naar ruim 25 procent, met een aantal van 99.000 zzp-ers.

Deze forse groei van aantal zzp-ers die problemen ondervinden met de wet-DBA is echt zorgelijk te noemen, omdat de belastingdienst meerdere keren aangegeven heeft alleen enkele bedrijven en zzp-ers aan te willen pakken die aangemerkt kunnen worden als schijnzelfstandigen. Dit blijkt ook maar weer eens uit een artikel van het FD (abonnement) van afgelopen week. In dit artikel is te lezen dat de belastingdienst onderzoek uitvoert naar ongeveer tien grote bedrijven. Tien bedrijven onderzoeken staat niet in verhouding tot de ruim 100.000 zzp-ers die aangeven problemen te ondervinden met de wet-DBA.

Uit andere berichtgevingen blijkt dat steeds meer belangenbehartigers snel duidelijkheid wensen, omdat de wet-DBA momenteel alleen maar voor problemen en onduidelijkheden zorgt. De nieuwe cijfers die vorige week uitgekomen zijn maken het duidelijk dat er nu echt snel een oplossing zal moeten komen. Anders komen straks alle zzp-ers binnen de zakelijke sector zonder opdrachten te zitten.

Mijnzzp.nl