Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Meer dan 23 miljoen Europeanen hebben last van gezondheidsklachten die ze op het werk hebben opgelopen. Onderzoeksinstituut TNO heeft dit becijferd op basis van Europese gegevens uit 2007. Volgens het onderzoek worden er jaarlijks 367 miljoen dagen verzuimd door gezondheidsklachten.

De sectoren met het meeste risico op lichamelijke klachten zijn volgens het onderzoek de landbouw, jacht, visserij en de mijnbouw. Ook is in het onderzoek naar voren gekomen dat mensen die laagopgeleid zijn het vaakst lichamelijke klachten hebben. Mensen met een hoge opleiding noemen vaker stress, angst of een depressie.

In Nederland hebben wij het nog niet zo slecht op werkgebied.
 
De arbeidsinspectie controleert jaarlijks heel veel bedrijven op naleving van de regels. Werkgevers zijn verplicht om hun personeel zo veilig mogelijk te laten werken. Helaas zijn er ook in heel Europa nog genoeg landen waar het allemaal niet zo nauw genomen wordt met veiligheid of gezondheid van werknemers. Er zijn nog genoeg werkgevers die alleen maar geldtekens in hun ogen zien en dit belangrijker vinden dan het gezond houden van hun personeel.
 
Ook in ons land gebeuren er zaken die eigenlijk het daglicht niet kunnen verdragen. Vorig jaar is er nog een eigenaresse van de aspergeboederij opgepakt door de politie omdat het personeel behandeld werd als slaven. Deze methode van uitbuiten worden in ons land al heel lang niet meer getolereerd. Deze mevrouw heeft dan ook langere tijd in de cel mogen doorbrengen en zal nog diverse rechtszaken tegemoet kunnen zien.

 

Mijnzzp.nl