Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Het internet is al lange tijd een gevoelig onderwerp bij velen wanneer het over privacy gaat. Zo is er in het verleden veel ophef geweest om het elektronisch patiëntendossier. Ook allerlei bedrijven zoeken naar manieren om hun intellectueel eigendom te beschermen.

Overheden gebruiken vaak het argument dat de veiligheid in het geding is op het internet. Deze week is bekend gemaakt dat India, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië diensten van de smartphones van Blackberry willen gaan verbieden. Dit doen ze omdat de gegevens die deze apparaten verzenden versleuteld zijn en dus niet leesbaar zijn voor de overheid.
 
Ook in Nederland kijkt de overheid regelmatig mee op open media bronnen. Zo geeft de politie aan vaak via Twitter mee te kijken wat mensen schrijven. Op deze manier willen ze problemen vroeg signaleren.
 
Internet heeft behoeft aan een vorm
 
Onze maatschappij bestaan al lange tijd, het internet niet. Er zijn zo veel mensen dagelijks bezig op het internet dat het niet bij te houden is voor overheden en bedrijven. De ene keer horen wij in het nieuws dat downloaden mag van de rechter en de andere keer bent u wel weer strafbaar voor het downloaden. Hier is de website “The Pirate Bay” een mooi voorbeeld van. Als het niet lukt om de website zelf te verbieden proberen ze wel weer de provider te verbieden.
 
Wat nog een mooi voorbeeld is zijn de kranten. In het begin was het een mooie website naast de krant maar nu komen ze er langzaam achter dat niemand meer de krant leest en iedereen op het internet gaat kijken voor het laatste nieuws. De oplossing waar de kranten nu aan denken is de lezers voor het nieuws op hun website te laten betalen via een abonnement.
 
Ook heeft Google onlangs een octrooi aangevraagd voor een nieuwe uitvinding. Via deze uitvinding kunnen ze kijken hoelang u met uw muis op een bepaalde link staat zonder te klikken. Op deze manier willen ze meten hoe relevant een bepaalde link is voor u.
 
De overheden kunnen bijna niet meer op tegen de snel veranderende internet wereld. Zo is pas vorige jaar een spam verbod ingevoerd in Nederland voor bedrijven. Dit heeft echt lang moeten duren. En nu is die wet er en heeft u hoogst waarschijnlijk nog niet veel aan. De OPTA, die op spam toeziet, opereert alleen in Nederland en de spam moet ook uit Nederland komen willen zij hier iets aan doen. 90 procent van de spam komt echter van buiten Nederland.

 

Mijnzzp.nl