Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Er zijn tegenwoordig heel veel webshops te vinden op het internet die producten verkopen aan klanten. Om op een goede legale manier een webshop draaiend te houden zijn er nogal een aantal zaken waar men rekening mee dient te houden. Zo is het verplicht om prijzen inclusief BTW te vermelden, bent u verplicht de klanten minimaal op een manier de keus te bieden op achteraf te kunnen betalen en moet u als webshop eigenaar een bevestigingsmail sturen na een aankoop. Wie op een succesvolle manier een webwinkel wil starten doet er goed aan onderstaande informatie te lezen en het volgende filmpje te bekijken. In het filmpje staat uitgebreide informatie over de diverse wetten en regels met betrekking tot goede webshops.

Er kunnen nogal wat misstanden ontstaan bij een aankoop via een webwinkel, die men als webwinkel eigenaar beter goed kan indekken om problemen te voorkomen. Hieronder zullen wij een aantal wetten en aandachtspunten proberen te omschrijven.
 
Wet koop op afstand
 
Deze wet beschermt consumenten tegen aankopen zonder persoonlijk contact, zoals via een webwinkel en postorderbedrijven. Deze wet is alleen van toepassing op aankopen die gedaan worden tussen particulieren en bedrijven. Deze wet omschrijft de volgende zaken: recht op informatie, schriftelijke bevestiging, herroepingsrecht, uitvoering en ongevraagde levering.
 
Dit betekent dat een klant voldoende geïnformeerd dient te worden over een bepaald product voordat de klant tot een daadwerkelijke aankoop overgaat. Ook moet de klant geïnformeerd worden over de kosten van het product en eventuele extra kosten, zoals verzendkosten. De klant moet ook duidelijk krijgen wat de voorwaardes met betrekking tot ruilen of bepaalde acties zijn. Als deze informatie niet geboden wordt via de webwinkel kan de aankoop ongedaan worden gemaakt door de klant. Een aankoop is alleen rechtsgeldig als de webwinkel eigenaar een bevestiging heeft verzonden van de aankoop. Na ontvangst van een product heeft de klant zeven dagen het recht om het product terug te sturen zonder opgaaf van een reden. Er zijn wel enkele uitzonderingen hierop, zoals tijdgebonden producten. 
 
Wet elektronische handel
 
Deze wet is er om het zaken doen via internet transparant te maken. In deze wet staat omschreven hoe men op een betrouwbare manier elektronisch zaken kan doen, zodat de consument weet waar die moet zijn met vragen of klachten. De volgende informatie moet minimaal openbaar zijn voor de klant: identiteit eigenaar webwinkel, het adres, telefoonnummer, e-mailadres, de KvK gegevens, gedragscodes wanneer die van toepassing zijn, vergunningen, het BTW nummer en een duidelijke vermelding van de prijs.
 
Wet elektronische handtekening
 
Deze wet omschrijft onder meer dat wachtwoorden, pincodes of betalingen via een bankpas net zo rechtsgeldig zijn als een normale handtekening.
 
De informatie die wij hier melden is beknopt en niet compleet. Via de volgende link is nog veel meer informatie te vinden om een webwinkel op een goede manier op te zetten.

 

Mijnzzp.nl