Team Mijnzzp

Boerderij

Afgelopen week was er een opvallend bericht over zzp-er's die de eerste twee weken gratis moeten werken voor nieuwe opdrachtgevers. Vooral opdrachtgevers binnen de ICT-sector verwachten tegenwoordig in veel gevallen dat nieuwe zzp-er's tijdens de inwerkperiode gratis werken. Het betreft vooral grote opdrachtgevers die gebruik maken van deze constructie, zoals de Rabobank, Rijkswaterstaat en andere overheidsinstellingen. Deze opdrachtgevers geven aan dat het in de meeste gevallen om langdurige opdrachten gaat voor de zzp-er's, waardoor de gratis inwerkperiode volgens hen geen probleem hoeft te zijn. Ook geven deze opdrachtgevers aan dat de opdrachtgevers kosten moeten maken als ze nieuwe zzp-ers inhuren, zoals scholingskosten.

Het gratis werken als zzp-er tijdens een inwerkperiode zal niet voor iedere zzp-er even goed voelen. Of een zzp-er hiermee akkoord moet gaan is natuurlijk geheel aan de zzp-er, maar over het algemeen zal dit geen goed gevoel geven. Aan de andere kant is het wel zo dat het om langdurige opdrachten gaat, waardoor de stelling van de opdrachtgevers niet geheel onlogisch is. Ook mag er niet zonder meer verwacht worden dat opdrachtgevers opdraaien voor scholingskosten.

Deze nieuwe trend komt momenteel alleen voor bij langdurige opdrachten binnen de ICT-sector. Het is niet te hopen dat deze trend overgenomen wordt in andere branches, omdat lang niet alle zzp-ers te maken hebben met langdurige opdrachten. Een loodgieter zal natuurlijk nooit een dag gratis werken als het om een opdracht gaat van enkele dagen. Wie te maken krijgt met een nultarief als zzp-er moet voor zichzelf goed overwegen of dit acceptabel is. Bij langdurige opdrachten hoeft dit geen probleem te zijn voor zzp-er's, maar dit is wel geheel persoonlijk.

Mijnzzp.nl