Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Vandaag de dag kan er eigenlijk niemand meer om de zelfstandigen heen (zzp). In elke branche is de zzp-ers of freelancer actief. Maar is dit nu omdat de mensen dit zo graag willen of worden we met zijn alle onbewust gedwongen tot het ondernemerschap?

Een van de eerste sectoren waar het woord zzp gebruikt werd was toch wel de bouw. Inmiddels heel wat jaren terug konden werkgevers in de bouw hun personeel gemakkelijk in de W.W. sturen. Dit was natuurlijk nooit de bedoeling van het sociaal stelsel maar gebeurde regelmatig. Voor de werkgever was het een goedkope oplossing wanneer er tijdelijk even geen werk was. Waren de bouwvakkers weer nodig dan mochten ze weer voor de baas werken. De overheid betaalde op deze manier mee aan het probleem van de werkgever.

De werkgevers moesten nu creatief worden
 
Tegenwoordig is dit allemaal wel een stuk moeilijker geworden. Het zomaar personeel naar huis sturen is er niet meer bij. Tijdens dit omslagpunt werd er steeds vaker tegen persoon verteld: begin toch voor jezelf. Steeds meer mensen op de bouwplaats werden op deze manier zelfstandig ondernemers. Op deze manier hadden de werkgevers een nieuwe manier gevonden om personeel naar huis te kunnen sturen. In goede tijden was er voor veel zzp-ers niks aan de hand het werk lag voor het oprapen. Dit is nu wel anders.

Armoede of verrijking

Inmiddels lijkt er geen weg meer terug. Te veel werknemers en werkgevers zien het belang van flexibel personeel in. Wie tegenwoordig een beetje actief is op internet zal het ook wel opvallen dat er veel kleine ondernemers zijn. Als wij zouden moeten uitleggen of het zelfstandig ondernemer zijn armoede of een verrijking is kunnen wij u ook niet echt een antwoord geven.
 
Wel is het zo dat er veel meer diversiteit in de markt komt door de vele bedrijven. Een zorgpuntje is dat er misschien wel te veel bedrijven zijn. De concurrentie is inmiddels fors. Helaas zien we dat er mensen zonder werk komen te zitten en die niet snel meer aangenomen worden door een werkgever. De persoon is alleen welkom als zzp-er.

Wij hebben eerder al een artikel geschreven dat loondienst over 20 jaar verleden tijd is. In de toekomst is iedereen zzp-er of freelancer. Wij voorspellen dat er steeds meer zelfstandigen gaan netwerken en allemaal samen gaan werken in virtuele bedrijven. Op deze manier kan de kleine ondernemer de concurrentie aan met grotere bedrijven.

 

Mijnzzp.nl