Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Volgens de NVM zal de kantorenmarkt zich niet herstellen in 2010. Ook is volgens het artikel het afgelopen jaar een stuk minder nieuwbouw gepleegd door de crisis.

Jarenlang werden er vooral langs snelwegen nieuwe kantoren gebouwd. Als paddenstoelen schoten de kantoren uit de grond. Het kon niet op. Gemeentes werkten hier maar al te graag aan mee en zagen de extra inkomsten en bedrijvigheid graag komen. Maar dat er nooit naar de gevolgen is gekeken van al die extra nieuwbouw is nu wel duidelijk. Hele panden staan leeg of er is maar een fractie verhuurd. Oude industrieterreinen komen steeds meer leeg te staan en vervallen in rap tempo. Lange tijd was nieuwbouw een betere optie dan nog investeren in oude industrieterreinen. 

Voor de zzp-er kan dit voordelen bieden

Heel veel kleine ondernemers zijn vaak op zoek naar een leuk kantoor of werkplaats. Een grote drempel is vaak voor de kleine ondernemer de duur van het huurcontract. Want u moest toch vaak voor minimaal vijf jaar tekenen en een bankgarantie afgeven aan de verhuurder. Maar is dit een risico die u wel wil of kunt nemen? Wat als blijkt na 1,5 jaar dat u uw zaak niet goed draaiend krijgt ? Dan zit u nog minimaal 3,5 jaar vast aan het contract. Ook waren er nog wel eens verhuurders die u het kantoor niet verhuurde omdat ze geen vertrouwen hadden in uw bedrijf en bang waren dat u na een paar maanden de huur al niet meer kan opbrengen.

Inmiddels zijn er wel een aantal zaken veranderd. Kon u in het verleden nooit onderhandelen over de huurprijs en de duur van het contract, inmiddels kunt u dit wel degelijk. Er zijn heel veel verhuurders die met grote leegstand te maken hebben en de hypotheek en aflossing gaat maar door naar de bank.

Ook een verhuurder ziet graag inkomsten. De concurrentie in de kantorenmarkt is inmiddels zo groot dat ze graag aan u verhuren. Hoe anders was dit een paar jaar terug nog. Flexibele contracten en kortingen op de huurprijs komen vandaag de dag regelmatig voor. Dus wanneer u altijd al een keer een kantoor wilde huren is het wellicht nu uw kans.

 

Mijnzzp.nl