Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

De “tropische” temperaturen zijn nog niet hoog genoeg om de bouw stil te leggen. Bouwvakkers kunnen aan de slag maar hun werkgevers moeten wel extra voorzorgsmaatregelen nemen. Dit zegt Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf. Bouwvakkers moeten extra veel drinken, zich beschermen tegen de zonnestralen, indien mogelijk in de schaduw werken en eventueel wat vroeger beginnen (en stoppen).

Aanhoudend warm weer betekent niet dat bouwvakkers niet kunnen werken. De werkgever moet wel een aantal extra maatregelen nemen. Hij moet voldoende, koele dranken voorzien. De werknemers die blootgesteld zijn aan rechtstreekse zonnestraling moeten “individuele of collectieve beschermingsmiddelen” krijgen. Dat wil zeggen dat ze zo mogelijk in de schaduw werken, een hoofddeksel en zonnebril dragen en zonnecrème aanbrengen.

De bouwbedrijven kunnen er ook voor kiezen om de arbeidsdag vroeger te laten starten om van de lagere ochtendtemperaturen te kunnen genieten. Het is mogelijk om vanaf 6 uur ’s ochtens te werken en dan om 14u30 te stoppen.

Pas wanneer de temperaturen erg hoog oplopen gedurende een lange periode, komt de bouw in de problemen. Werkgevers kunnen dan tijdelijke werkloosheid invoeren wegens “slecht weer” (in dit geval de hitte). De bouwvakkers krijgen dan een werkloosheidsuitkering. Dit was het geval in de zomer van 2003 toen het enkele dagen 37 graden en meer warm was. Zo ver is het gelukkig nog niet.

Bron: bouwenwonen

 

Mijnzzp.nl