Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Ook kleinere ondernemers moeten een goede en eerlijke kans krijgen op opdrachten van de overheid. Bovendien moeten de kosten die bedrijven maken voor het in aanmerking komen voor overheidsopdrachten, omlaag.

Hiertoe heeft demissionair minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken nieuwe regels opgesteld in een wetsvoorstel, zo maakte ze vrijdag bekend.

Momenteel moeten architectenbureau's soms een minimale omzet per jaar behalen, willen ze in aanmerking komen voor een overheidsopdracht. Volgens Economische Zaken is zo'n eis vaak ''onredelijk'' en wordt deze in de toekomst geschrapt.

Schoonmaakklussen

Door de nieuwe regels moeten bijvoorbeeld bij een grote landelijke schoonmaakklus ook kleinere schoonmaakbedrijven een kans krijgen. Ze kunnen zich dan inschrijven op de locaties in hun eigen regio.

De procedure bij een aanbesteding moet eenvoudiger, onder meer door een aantal formulieren af te schaffen. Er wordt verder gestreefd naar 77 miljoen euro minder lastendruk per jaar voor bedrijven bij de procedure rond aanbestedingen.

Mkb

In een toelichting zei Van der Hoeven dat ze met het wetsvoorstel vooral een verbetering voor het midden- en kleinbedrijf wil realiseren. Volgens haar worden door onredelijke eisen nu vaak kleine nieuwkomers op de markt buitengesloten van overheidsopdrachten.

Zo hekelde Van der Hoeven dat ondernemers wel eens wordt gevraagd dat ze drie keer eerder een zelfde soort werk hebben gemaakt.

''Dan eis je bijvoorbeeld dat ze drie keer eerder eenzelfde soort schoolgebouw hebben neergezet. Dat is onredelijk. Je kan wel een aannemer vragen aan te tonen dat hij het werk aankan'', aldus de minister.

De overheid koopt jaarlijks voor ongeveer 57 miljard euro in. Van dit bedrag wordt 18 miljard euro Europees aanbesteed. De nieuwe regels moeten gaan gelden voor alle overheidsopdrachten.

© ANP
Bron: Nu.nl

 

Mijnzzp.nl