Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Een nieuwe Nederlandse regering moet de huizenmarkt hervormen door de huren vrij te geven en de overdrachtsbelasting af te schaffen, adviseert de OESO. De organsiatie roept op tot 'meer concrete bezuinigingen' om de overheidsfinanciën op orde te brengen.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) kwam woensdag met een rapport over de Nederlandse economie. Volgens de OESO heeft Nederland met zijn fiscale maatregelen adequaat gereageerd op de economische crisis. Maar als gevolg daarvan verslechterden de overheidsfinanciën.

Een nieuwe regering heeft als 'meest cruciale doelen voor de lange termijn het verzekeren van de fiscale stabiliteit en het versterken van de potentiële groei', aldus de OESO.  De organisatie adviseert de regering om aan de hand van de ambtelijke bezuinigingsvoorstellen die in april zijn gepresenteerd 'meer specifieke maatregelen' te formuleren. Als de economische groei meevalt moet de overheid 'bereid zijn om meer te bezuinigen'.

Huizensector

De OESO is kritisch over de Nederlandse huizenmarkt, deze belemmert de mobiliteit in Nederland wat weer bijdraagt aan de omvang van het woon-werkverkeer. De organisatie spreekt van een 'grote en rigide sociale woningbouwsector' in Nederland, die met een omvang van 35 % veel groter is dan in andere landen.

De OESO adviseert om de huren vrij te laten bij woningen die nieuw op de huurmarkt komen. Dat zou de sector ook interessant maken voor nieuwe investeerders, zoals pensioenfondsen. Verder zegt het dat huurcontracten een beperkte duur moeten krijgen om de huurprijzen daarna te kunnen aanpassen 'aan de markt'.

Een snellere methode om de huursector op te schudden zou zijn om de woningcorporaties zich alleen te laten richten op sociale huur en andere huurvormen over te laten aan de markt. Hiervoor moeten verhuurders van sociale woningen dan wel meer mogelijkheden krijgen om huurders te beoordelen en moeten huren in de vrije sector sneller aangepast kunnen worden.

Lees hier het artikel

 

Mijnzzp.nl