Team Mijnzzp

Stratenmakers

Uit een onderzoek van het instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) blijkt dat in het eerste kwartaal van dit jaar ruim twaalf procent meer zzp-ers een beroep gedaan heeft op de bijstand. Deze zzp-ers geven in veel gevallen aan dat ze moeilijker aan opdrachten kunnen komen, omdat hun opdrachtgevers terughoudender geworden zijn. Deze terughoudendheid heeft volgens de zzp-ers alles te maken met de nieuwe wet-DBA. Afgelopen week was er al eerder een bericht van Intelligence Group en zzp-expert Pierre Spaninks waaruit blijkt dat steeds meer zzp-ers problemen ondervinden met de wet-DBA.

Bovenstaande berichten van afgelopen week kunnen eigenlijk niet los van elkaar gezien worden, omdat steeds meer zzp-ers aangeven in de problemen komen door de wet-DBA. Ruim 99.000 zzp-ers hebben onlangs aangegeven dat ze last hebben van de wet-DBA, ondanks dat de wet tijdelijk opgeschort is. Ook opdrachtgevers blijven aangeven dat ze zeer terughoudend zijn met het inhuren van zzp-ers, omdat ze de mogelijke gevolgen niet kennen.

Han Dieperink, directeur van het IMK, geeft dan ook aan dat de signalen niet genegeerd mogen worden. Dieperink vraagt dan ook om extra aandacht voor de zzp-ers waarmee het niet goed gaat, ondanks dat de economie momenteel weer goed draait. Van alle zzp-ers die bijstand aanvragen heeft ongeveer 45 procent een levensvatbaar bedrijf. Het is bijzonder gek te noemen dat levensvatbare zzp-ers niet kunnen overleven, waardoor ze een beroep moeten doen op de bijstand.

Mijnzzp.nl